СЗО предупреждава: Премахването на блокирането заради COVID-19 трябва да бъде постепенно

0
58
Коронавирус
Снимка: Pixabay

Световната здравна организация предупреди, че всяко премахване на блокирането за ограничаване на разпространението на новия коронавирус трябва да става постепенно и ако ограниченията трябва да бъдат облекчени твърде скоро, ще има възобновяване на огнищата на инфекцията, пише „Reuters“.

“Мерките за блокиране се оказаха ефективни и хората трябва да са готови за нов начин на живот, който да позволи на обществото да функционира, докато коронавирусът се контролира”, заяви Такеши Касай, регионален директор на СЗО за Западния тих океан.

Трябва да адаптираме системите си за живот и здраве заедно с епидемията, каза Касай на онлайн пресконференция.

“Поне докато не бъде намерена ваксина или много ефективно лечение, този процес ще трябва да стане новото ни нормално състояние.”

Правителствата, които обмислят премахването на мерките за блокиране, трябва да го правят внимателно и поетапно и да продължат да наблюдават епидемичната ситуация, каза той. Докато коронавирусът циркулира, никоя страна не е в безопасност от потенциално огромно огнище, каза той.

“Хората и обществото трябва да са готови за нов начин на живот”, каза той.

Въпреки че през последните седмици Западният Тихи океан е много по-слабо пострадал от епидемията, отколкото Съединените щати или Европа, а случаите в Япония и Сингапур се увеличават на фона на останалите страни.

Касай също предупреди, че епидемията не трябва да нарушава ваксинационните програми срещу други заболявания като полиомиелит, морбили и рубеола. В противен случай Западният Тихи океан може да се сблъска с нова криза, когато здравните системи вече са натоварени, каза той.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments