СЗО: Бактерии, причиняващи животозастрашаващи инфекции, резистентни към антибиотици

0
59
Бактерии.
Бактерии. Снимка: Пиксабей

Някои бактерии, причиняващи животозатрашаващи инфекции на кръвта, са резистентни към антибиотици. Това показва доклад на Световната здравна организация /СЗО/, който е базиран на данни от 87 държави през 2020 година. В него се посочва:

“Прекомерната употреба и/или злоупотребата с антибиотици е помогнала на бактериите да станат резистентни към много лечения, а в същото време наборът от заместителни терапии, който са в процес на разработка, е тревожно оскъден. Докладвани са високи нива над 50% на резистентност при бактерии, които причиняват животозастрашаващи инфекции на кръвния поток. Това са бактериите Клебсиела пневмония и Ацинетобактер.“

„Тези инфекции често изискват лечение с антибиотици от последно поколение. Около 8% от инфекциите на кръвния поток, причинени от Клебсиела пневмония, са станали резистентни към жизненоважна група лекарства, наречени Карбапенеми“, се казва в доклада. Д-р Кармем Песоа-Силва, ръководител на Глобалната система за наблюдение на антимикробната резистентност на СЗО, каза:

„Степента на антимикробна резистентност остава много висока, но антибиотиците от последно поколение също започват да стават по-малко ефикасни. Нужни са много усилия, разходи и време за одобрение на даден антибиотик, а ограничената възвръщаемост на инвестициите отказват производителите на лекарства да правят нови антибиотици.“

В резултат на това разработката на нови антибиотици се извършва от малко и малки лаборатории на биофармацевтични компании. 1,2 милиона души са починали през 2019 година заради резистентност към антибиотици за бактериални инфекции. Този анализ показва, че този вид смъртност е водеща в световен мащаб, което я прави по-висока от ХИВ/СПИН или малария.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments