СЗБ и БАЗ: Спрете да се гаврите с нас и действайте!

0
26
БАЗ и СЗБ
Снимка: БАЗ и СЗБ, Фейсбук

Две седмици след въвеждането на „Зеления сертификат“ 94% от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Условията по въвеждането му, нямащи нищо общо с това, което бе обещано от служебното правителство към бизнеса, вече принуди хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти, пишат в своята позиция от Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдруженията на заведенията в България /СЗБ/.

Те припомниха, „че изправени пред дилемата – локдаун без обезщетения или безпрецедентно въвеждане на „Зелен сертификат“ при 20% ваксинирани, над две трети от представителите на бизнеса, избраха в национално допитване по-малкото зло. Но! Само и единствено при определени от бизнеса условия“.

В своята позиция браншовиците подсещат какви са били поставените изисквания от тяхната страна:

  1. Издаване на сертификати при положителен тест за антитела.
  2. БЕЗПЛАТНИ тестове, а не тестове, които струват 10 лв.
  3. Въвеждане на „Зелени сертификати“ за всички търговски обекти, държавни и общински служители.
  4. Зелените сертификати да важат САМО когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост.
  5. Разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина.

Публикуваме останалата част от писмото на СЗБ и БАЗ без редакторска намеса:

„Какво се случи впоследствие? Какво се случи след обещанията? Беше издадена заповед, в която нито една от по-горе изброените пет точки не присъстваха в нея! Нито една! Това е лъжа… !

Последваха протести в над 25 града, на които излязоха хиляди хора, за да се опитат да покажат, че заповедта трябва да бъде променена. Реакция след тях – нямаше. Чуваме само „следващата седмица ще решим“. И така до следващата седмица, когато отново чуваме същото. Ако и ние можехме да кажем по същия начин за всички разходи – ток, вода, наеми, заплати, осигуровки, такси, данъци, поддръжка и др. то може и да дочакаме „следващата седмица“, но сега не можем! Не можем!!!

Затова настояваме за спешни действия от страна на държавата. Не ни интересуват вашите политически игри и популизъм. Не ни интересува колко ви е страх да вземете едно или друго решение, което знаете, че е правилно, но нямате интереси, лични интереси да го направите. Имате пет точки за изпълнение. Три от тях на томбола да изтеглите, ще спасите хиляди хора, заети в сектор туризъм. Очакваме действия, дами и господа, а не поредното тупане на топката. А дали ние имаме механизъм да ви противодействаме – да, отново можем да излезем на протест. Вероятно в по-различна форма, тъй като „разходките по центъра“ изглежда не дават резултат, а във вашите очи те не са заплаха. Дали ще го направим сега – не, няма. Няма да организираме нито един протест седмица преди изборите, защото вие отново ще кажете, че е политически. А знаете ли как звучи това в ушите на собственик на фалиращо заведение? Знаете ли как звучи това в ушите на барман, сервитьор, готвач… ? Цинично, разбира се! Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически.

Така, че: СПРЕТЕ ДА СЕ ГАВРИТЕ С НАС И ДЕЙСТВАЙТЕ! СЕГА! ЗАЩОТО УТРЕ ЩЕ Е КЪСНО!“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments