Сюрреалистични олимпийски игри – Завоалиран танц, който да тласне туризма в Токио

0
51
Олимпийски игри.
Снимка: Пиксабей

Туристически автобус пристигна след падането на нощта на задната врата на затворения музей. Така започва журналистическият разказ на “Асошиейтед прес”, посветен на началото на Токио 2020. Изданието продължава: Неговите пътници се качиха с отрязани жълти ленти, висящи от техните баджове от медии, за да могат лесно да бъдат идентифицирани като журналисти и да бъдат допуснати до Олимпийските игри в Токио, провеждащи се по време на карантина.

Присъстващите двойки бяха спечелили като от лотарията, за да са част от тази обиколка на музея след часове, която отразява еволюцията на града от малко рибарско селце до домакин на олимпийска световна класа. Те бяха въведени през задната врата и в иначе празната изложба. Ръководството се опита да повлияе положително на нещата.

„Отворена е само за вас“, отбелязва тя. “Вие сте ВИП персони.“

Но всъщност целта на нощното посещение беше да се държат участниците възможно най-далеч от местните жители. Градовете-домакини на Олимпийски игри често предлагат на хилядите журналисти екскурзии, за да рекламират своите туристически дестинации. Този път обаче те се опитват да направят това с по-малка група, като същевременно държат олимпийските посетители в рамките на внимателно контролиран балон, откъснат от 14-те милиона жители на Токио.

Участниците в програмата за “ескортирана и контролирана обиколка” бяха подписали обещание: „Без отклонение от тура. Без разговори с жителите. Последиците от нарушаването на правилата: възможно депортиране.“

Първата спирка бяха 400-годишните градини „Хама-рикю“ в края на Токийския залив. Около 600 души ги бяха посетили този ден. След това затвориха парка, местните жители излязоха и пуснаха външните хора. Слънцето залязваше и екскурзоводът посочи идеалното място за снимки на типичната японска сцена: блестящи небостъргачи, стърчащи зад боровите дървета на градината, внимателно отгледани да се огъват като бонсай.

Тогава водачът върна групата обратно към автобуса. Градинарят стоеше до масивната каменна порта и махаше за сбогом, тъй като японският обичай е да се казва довиждане на гостите, докато не се скрият от погледа на домакина.

Автобусът се добра до скоростната магистрала, където бяха вдигнати таксите за пътуване, за да бъдат обезсърчени местните шофьори в полза на придвижването и настаняването на олимпийците. Районът се превърна в жилищен квартал, където тротоарите бяха предимно празни, тъй като жителите на Токио, засегнати от последната вълна на COVID-19, са под строги ограничения, целящи да забавят разпространението му.

Автобусът пристигна в музея по тъмно. Там журналистите се скитаха сами в празната зала. Мнозина насочиха камерите си към изложба за Олимпийските игри през 1964 г., проведени по-малко от две десетилетия след Втората световна война. На тази церемония по откриването са освободени 8000 бели гълъба като символ на мира. Сега Игрите отново са тук, макар и по-малко празнични – коронавирусът е станал причината за смъртта на над 4 милиона души по света.

Обиколката приключи с излизане през задната врата и автобусът върна нощните посетители безопасно обратно към олимпийския балон…

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments