Светът се промени за една нощ: Премахването на табелите за мерките за „нулев COVID“ носи радост и страхове в Китай

0
38
Жени в Китай.
Жени в Китай. Снимка: Пиксабей

Работници в цял Китай премахнаха някои от физическите белези, които упоменаваха рестрикциите за контрол на COVID в страната, като отлепиха табели за сканиране на здравен код от стените на метростанциите и затвориха някои контролно-пропускателни пунктове, след като правителството оповести преразглеждане на политиката си за пандемията, предава „CNN“.

Но тъй като много жители изразиха облекчение и щастие от очевидното разхлабване на мерките, някои се притесниха от въздействието му и се запитаха как ще бъдат въведени новите правила. 30-годишният мениджър в технологична компания в Пекин Ечо Динг сподели:

Рестрикциите се промениха за една нощ и това е наистина невероятно. Чувствам, че се връщаме към нормалния живот. Случващото се важно за мен, защото ако не се върна към нормален живот, може да си изгубя ума.“

Динг обаче, подобно на мнозина в цялата страна, също изрази безпокойство от бързата промяна. Дори след като голяма част от света облекчи пандемичните ограничения, Китай продължи да заключва цели градове и да изпраща всички пациенти с COVID-19 в централни карантинни съоръжения, като същевременно ограничава други само за посещение в район, където е открит положителен случай.

В сряда китайските здравни власти преразгледаха политиката за нулев COVID с национален план от 10 точки, който запази някои ограничения, но до голяма степен премахна проследяването на здравния код за повечето обществени места, отмени масовото тестване, позволи на много положителни случаи да бъдат поставени под карантина у дома и наложи ограничения за блокиране на зони, считани за „високо рискови“.

„Как може да се промени толкова бързо?“, попита Динг.

„Създава ми чувството, че сме като глупаци. Всичко зависи от тях. Те казаха, че е добре, значи е добре… това е, което чувствам в момента. Толкова е нереално, но нямам избор. Всичко, което мога да направя, е да следвам уговорката.

33-годишният Дейвид Уанг, който упражнява професия на свободна практика в Шанхай, заяви, че въпреки че промените са добре дошли, те също са предизвикали чувство на недоверие в града, който претърпя хаотично, продължило повече от два месеца, блокиране в целия град по-рано тази година. Мъжът подчерта:

„Разбира се, бях много щастлив да чуя тези нови промени – (но) повечето от моите приятели показват типични признаци на посттравматично стресово разстройство, те просто не могат да повярват, че това се случва.“

Внимание и загриженост

В сряда висши здравни служители в Пекин заявиха, че промените в правилата се основават на научни доказателства, включително разпространението на сравнително по-лекия вариант Омикрон, нивото на ваксиниране и нивото на опит на Китай в отговор на вируса. Но промените, които идват след вълна от безпрецедентни протести в цялата страна срещу суровите ограничения, наложени поради COVID, са бърз обрат за правителство, отдавна решено да изкорени всички инфекции. Докато здравните власти направиха леки ревизии на политиката и предупредиха служителите да не прекаляват, централното правителство до миналата седмица не показа никакви признаци за подготовка за предстояща промяна в националната си стратегия.

Правителството и държавните медии отдавна наблягаха на опасностите от вируса и неговите потенциални дългосрочни ефекти – и използваха това, за да оправдаят поддържането на ограничителни политики. Сега поток от статии, подчертаващи по-мекия характер на Омикрон и омаловажаващи рисковете от него, създадоха усещане за камшичен удар у някои и не достигат до типа кампании за публични съобщения, които някои други държави провеждаха преди промяната на собствената си политика за пандемията. Това остави мнозина неподготвени за това, което според експертите може да бъде предстоящ скок на случаите в страна, където по-голямата част от хората не са били изложени на вируса.

В силно цензурирана китайска платформа за социални медии Weibo темите и хаштаговете, свързани с това какво да правите, ако сте заразени с Омикрон, достигнаха високи рейтинги в четвъртък сутринта, докато валяха и много съобщения за паническо купуване на лекарства за треска.

Онлайн търговецът на дребно JD.com каза в свое изявление в четвъртък, че продажбите на лекарства, включително лекарства за настинка и кашлица, понижаващи температурата и противовъзпалителни средства на неговата здравна платформа са били 18 пъти по-големи през предходните седем дни в сравнение със същия период през октомври, докато търсенето обемът на хапчетата Lianhua Qingwen – традиционна китайска медицина, рекламирана от правителството като лечение на COVID-19 – се е увеличил 2000 пъти на годишна база.

Продажбите на маски за лице са се увеличили с 682% на годишна база през първите шест дни на месеца, а продажбите на антигенни тестове са се увеличили с 462% в сравнение с предходната седмица, каза компанията, като добави, че предприема стъпки за осигуряване на стабилни доставки и цени. 26-годишният адвокат в Пекин Сам Уанг коментира:

„На хората не беше казано какви лекарства трябва да имат и какво трябва да направят, ако се заразят, докато не се появи широко разпространена инфекция. Всъщност трябваше да започнем да правим това отдавна, много отдавна.“

Според него облекчаването на политиката се чувства „внезапно и произволно“. Други изразиха опасения относно живота с вируса. Аурора Хао, 27-годишна учителка по английски език в Пекин, изтъкна:

„Искам да се предпазя, защото мога да се оправя след първата си инфекция, но ако бъда заразена втори или трети път, не съм сигурна каква вреда може да донесе това на тялото ми.

Страховете относно въздействието на COVID-19 в Китай също могат да се проявяват по поколения и географски линии, тъй като по-младите хора и тези в по-космополитните градски центрове може да са по-склонни да подкрепят повторното отваряне на страната и облекчаването на правилата, смятат жители.

Уанг в Шанхай подчерта, че по-широкият разговор в Китай е поляризиран. Сред собствените му приятели тези в метрополията се надяваха на облекчаване на правилата, докато други в по-малките градове бяха по-доверчиви на дългосрочния разказ на правителството за опасностите от коронавирусната инфекция.

Междувременно майка му сега купува висококачествени маски N95 и се подготвя за „ядрена зима“, докато премине потенциалната първоначална вълна от случаи, разказа Уанг.

Ще почакаме и ще видим

Въпреки че промените бяха посрещнати с облекчение от мнозина и предизвикаха онлайн дискусия за по-свободно пътуване в страната – и може би дори международно пътуване в бъдеще – имаше и чувство на несигурност относно това, което предстои. Вече има известно противоречие в начина, по който насоките се прилагат, докато местните власти се приспособяват – и много от тях наблюдават въздействието в своите градове.

Властите в Пекин обясниха, че здравен код, показващ отрицателен тест за COVID-19, все още ще се изисква за хранене в ресторанти или влизане в някои места за забавление – в противоречие с националните указания. Жителката на града Хао коментира, че нейният здравен код е станал жълт – което обикновено ѝ забранява да влиза на повечето обществени места, докато не се нареди на опашка за друг тест, който са даде отрицателен резултат. Сега, с новите правила, тя знае, че до голяма степен може да излиза свободно, но вместо това остана вкъщи, за да „чака и да види“. Жената добави:

„Все още чакаме и наблюдаваме. Не е вярно, че всички хора са избягали, след като печатът е премахнат.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments