Светът губи 163 трилиона долара годишно заради неравенството на жените

0
101
Представяне на индекса „Жени, бизнес и законодателство“ в София. Снимка: пресцентър МВнР
Представяне на индекса „Жени, бизнес и законодателство“ в София. Снимка: пресцентър МВнР

Светът губи годишно 163 трилиона щатски долара от това, че жените не участват пълноценно в обществения и трудовия живот, обяви на форум в София главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева при представянето на доклад на Световната банка на тема: „Жени, бизнес и законодателство 2019 г.“.

Изследването отразява предприетите реформи в законодателството за равенство между половете за последните десет години чрез създаване на индекс, свързан с икономическите решения на жените по време на целия им трудов път, съобщиха от пресцентъра на външно министерство.

Георгиева бе категорична, че неравенството е един от най-скъпите, но решими проблеми, с които човечеството се сблъсква.

Направили сме много, имаме прогрес в 131 страни по света, но днес все още средностатистическата жена има само три четвърти от правата на мъжете. Прогресът не е достатъчно бърз, за да можем да използваме този фантастичен ресурс, който имаме жените„, заяви Георгиева.

По думите й, много положителен е фактът, че реформи се правят навсякъде по света във всички региони. Според данните от изследването Европа е регионът, който е най-напред, докато най-назад са страните от Близкия изток, където жената има по-малко от 50 процента от правата на мъжа. Шест страни имат 100 точки в осемте категории, проследяващи равенството между мъжете и жените. Това са Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург, Швеция. България е сред първите 30 страни с резултат близък до 100.

Георгиева отбеляза, че 35 икономики са приели законодателство срещу сексуалното насилие, след което близо 2 милиарда жени днес имат повече правна защита, отколкото са имали преди десет години. В 22 икономики са били премахнати пречките относно това, какви професии могат да упражняват жените. „Това не значи, че сме в перфектно състояние. Законите на книга не означава, че имаме равенство“, коментира Георгиева. Като пример в това отношение тя изтъкна правото на равно заплащане за еднакъв труд.

Георгиева коментира още, че разликата в заплащането между мъжете и жените е средно между 15-20%. По думите й за един и същи труд дори в Швеция жените получават с 5% по-малко, а в България неравенството в заплащането е все още около 14%.

Георгиева обясни, че анализът проследява живота на жената, правото й свободно да се движи, правото да започне работа – такава каквато иска, заплащане, стъпване в брак, деца – платено майчинство и бащинство, предприемачество, имущество, получаване на пенсия. Тя изтъкна, че стандартът по света по отношение на майчинството е 14 платени седмици. „Във всички категории през последните десет години има прогрес. Най-голям напредък е постигнат в икономическата област в световен мащаб„, отбеляза Кристалина Георгиева. По думите й, най-малък е напредъкът в света по отношение на правото на платен отпуск.

Георгиева изтъкна, че България е успяла да елиминира в две области законодателните ограничения за последните десет години. Тя визира правото на платен отпуск при отглеждане на дете и правото жената да упражнява определени професии. За да достигнем 100 процента равенство между половете, за България остава да изравни правата по отношение на пенсионирането. Прогнозата е това да се случи през 2037 г.

Георгиева отбеляза, че в същото време жените в риск от бедност са 72 процента от хората в пенсионна възраст. По думите й жените са получавали по-малки заплати, взимат по-малки пенсии и накрая по-рано се пенсионират.

Като повод за гордост за България, Кристалина Георгиева изтъкна, че над 26% работещите в ИТ сектора у нас са жени, което е много повече от средното в Европа – 17 процента. Освен това, България е една от петте страни, в които жените лидери в бизнеса стоят най-добре.

Горда съм, че България е на челните места в този индекс, каза външният министър Екатерина Захариева по време на дискусията. „Като юрист, жена и политик вярвам обаче, че е много по-важно да се променят не само законите, но мисленето и манталитета спрямо жените.“ Екатерина Захариева припомни, че е третата жена начело на българската дипломация за последните 27 години и сподели, че българският пример е не само добър, но и рядък.

От 193 държави членки на ООН едва 28 имат жена за външен министър, а когато аз бях избрана, в Европейския съюз бяха само две – Швеция и България“, каза тя. Като друг добър политически пример от България Екатерина Захариева посочи факта, че и трите еврокомисари на страната ни до момента са жени. „Освен това омбудсманът, председателят на Народното събрание, двама вицепремиери и общо шестима министри са жени“, допълни тя.

Във форума се включиха още омбудсманът на Република България Мая Манолова, главният изпълнителен директор на „Сименс“ България Боряна Манолова, Румяна Тренчева – генерален директор общ бизнес и партньорска мрежа за Централна и Източна Европа в САП.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments