Супи и шейкове подпомагат кризите с диабет тип 2

0
206
Шейк с плодове.
Снимка: Пиксабей

Диабетиците от тип 2 трябва да бъдат насърчавани да опитат план за отслабване със супи и шейкове поради факта, че здравната служба засилва усилията си за справяне със състоянието, съобщава “Sky News”Наднорменото тегло и затлъстяването значително увеличават шансовете за развитие на диабет тип 2, но проучване на NHS в Англия с 5000 пациенти показва, че почти половината от хората, които са предприели плана за отслабване, са забелязали, че диабетът от тип 2 влиза в ремисия след една година от спазването му.

Като част от годишния план на пациентите, които са били диагностицирани със състоянието през последните шест години и отговарят на други критерии за допустимост, ще бъдат дадени така наречените “продукти за общо заместване на диетата” като шейкове и супи за три месеца.

Успоредно с това, те ще бъдат подпомогнати да повишат активността си с упражнения и ще им бъде помогнато да въведат в диетата си обикновена, питателна храна, с постоянни съвети от доктори и треньори. NHS England заяви, че освен, че помагат на хората да живеят по-щастливо, по-здравословно, повечето действия за справяне със затлъстяването и диабета ще спестят пари на здравната служба и ще освободят времето на персонала. Диетичната програма ще бъде въведена първоначално за пациенти в 10 области на Англия. 

Една трета от хората, починали в болница с COVID-19, са имали диабет, според данните на Public Health England, а над 12,3 милиона души във Великобритания са изложени на риск от развитие на болесттаДиетичният план на NHS идва, тъй като ново проучване установи, че повечето случаи на диабет тип 2 могат да бъдат обърнати, ако индексът на телесна маса (ИТМ) на страдащия се поддържа под определено ниво.

Проучването на почти половин милион души също установи, че ИТМ е по-влиятелен рисков фактор за заболяването от генетиката. Предполага се, че повечето случаи могат да бъдат обърнати или дори предотвратени, ако човек е успял да поддържа своя ИТМ под точката, в която се задействат анормални нива на кръвната захар. Всеки има различен праг на този показател, което обяснява защо някои хора със здравословно тегло развиват диабет, докато други с наднормено тегло не.

Професор Брайън Ферънс от университета в Кеймбридж заяви, че констатациите от проучването могат да имат “значителни” последици за скрининга, профилактиката и лечението на състоянието. 445 765 участници в проучването са били разделени на пет групи според техния генетичен риск и пет групи на база техния ИТМ. 

Малко над половината от тях са жени, със средна възраст 57 години. Те са били проследявани до средна възраст от 65 години и през този период 31 298 от тях са развили диабет тип 2. Тези с най-висок ИТМ са имали 11-кратно повишен риск в сравнение с тези с най-нисък ИТМ и по-висок шанс за развитие на диабет от всички останали ИТМ групи, независимо от генетичния риск. Проф. Ференс заяви:

“Това предполага, че когато хората прескочат определен праг на ИТМ, шансовете им за диабет се повишават и остават на същото високорисково ниво, независимо колко дълго са с наднормено тегло. Можете да предотвратите повечето случаи на диабет, като поддържате ИТМ под прага на даден човек.”

Изследователите работят по начин да изчислят прага на даден човек и проф. Ференс заяви, че се надява резултатите по този въпрос да станат ясни в началото на следващата година. Констатациите бяха представени на конгреса на Европейската общност по кардиология.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments