Стотици жители на Русе гледаха традиционното Коледно надиграване

0
99
Коледно надиграване
Коледно надиграване. Снимка: Община Русе

Стотици русенци събра и тази години традиционното Коледно надиграване в града, което се проведе в зала „Дунав“. В него се включиха любителски и професионални фолклорни танцови състави от Русе. 

Публиката се наслади на фолклорните изпълнения на ФТТ „Найден Киров“ с участие на всичките си формации, ансамблите „Зорница”, „Здравец” и „Русчуклийче“ при Общинския детски център за култура и изкуство и „Зора“ при Общинския младежки дом. В надпреварата се включиха и популярните русенски клубове за народни танци „Играорци”, „Нашенци“, „Фламинго Етно“, „Жълтица“, „Родолюбец“ и „Орисия“.

Танцьорите в конкурсната програма бяха оценявани от хореографите Eмил Костадинов, Ренета Стефанова и Цветомир Панчев.

В първата възрастова категория за деца от III до VI клас първото място бе присъдено на Мая Златева и Симеон Коев. Втори се класираха Габриела Димитрова и Димитър Първанов, а трети бяха Анита Петрова и Лъчезар Цветков.

Във втора възрастова група /VII – XI клас/ на първо място се изкачиха Калина Тотева и Христо Тодоров, второто място отиде при Михаела Стоянова и Максим Атанасов, а трети станаха Даная Иванова и Момчил Желязков.

Зрителите също получиха възможността да покажат своите умения в народните танци. За най–добри в правото хоро и ръченицата журито избра Илияна Митева на първо място, Виктория Ангелова на второ, а Радостин Прокопиев се класира трети.

Правото да се състезават за приза Мис и Мистър танц 2023 имаха класиралите се на първите три места състезателни двойки от двете категории, както и отличените в надпреварата на публиката участници. С отличието си тръгнаха Калина Тотева и Максим Атанасов.

За десета поредна година бе присъдена и престижната Награда за най-артистично изпълнение, учредена от ФТТ „Найден Киров” на името на неговия основател – творецът и хореограф Иван Донев. Тя бе връчена от ръководителя на фолклорно–танцовия театър Богдан Донев и отиде при 10-годишния Димитър Първанов от ФТА „Здравец“ с ръководител Димитър Донев към Общинския детски център за култура и изкуство.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments