Ще намери ли новата детска болница на Бургас достатъчно доказани специалисти до 2026 година?

0
2508
Детска болница
Детска болница. Снимка: Община Бургас

„Има интерес от страна на много лекари за работа в новата детска болница „Света Анастасия“ в Бургас. Вие сигурно сте забелязали, че правим публичност на процеса, но не слагаме голям акцент, защото трябваше да има сигурност, че нещата ще се случат. Въпреки, че няма голяма кампания, вече има доста заявено желание от различни специалности“.

Това заяви пред медии директорът на дирекция „Демографски политики, мониторинг и координация“ Мария Куманова към Община Бургас след общественото обсъждане на регионалната концепция интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“. Проектната идея обединява 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерството на здравеопазването.

На самия форум присъстваха лекари и медицински специалисти от цялата страна, които проявиха интерес към структурите, които са предвидени в лечебното заведение.

След края на презентацията думата поиска д-р Явор Павлов, който лекар в патанатомията на „Света Марина“ във Варна. Той напомни, че педиатрията на практика представлява цялата медицина, но плюс децата. Патологът се поинтересува конкретно от неговата специалност, като заяви, че без нея съществуването на една болница се обезсмисля, тъй като губи възможността да поставя диагнози

Д-р Явор Павлов
Д-р Явор Павлов. Снимка: Искра.бг

„В България патолозите са не повече от стотина човека. А патолог, който се занимава с детска туморна диагностика, особено детска онкохематология и детска невропатология са не повече от един-двама. Не всеки патолог може да отвори  детски мозъчен тумор или детски стомашно-чревен тумор“.

Д-р Павлов се поинтересува дали новата детска болница ще има възможност да изпълнява тази тип диагностика. По думите му е от изключителна важност, когато болницата отвори врати, в нея вече да работи един опитен и квалифициран екип, а не такъв, който тепърва ще трупа опит. 

Мария Куманова изрази надежда, че още през есента на следващата година болницата ще разполага с ядро на екип, а в началото на 2026 година вече ще има договор с касата, а нея вече ще работят лекари, медицински сестри и лаборанти.  Тя допълни, че всеки, който има желание да работи е добре дошъл. 

Община Бургас: Не е вярно, че в Синята зона се паркира без да се плаща

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments