Стела Найденова за пожара: Димът е задържан от температурната инверсия високо над земната повърхност

0
53
Пожар
Пожар. Снимка: Facebook

Във връзка с пожара, възникнал вчера в късния следобед в Промишлена Зона Юг и множеството запитвания, отправени към мен, си позволявам да изразя експертното си мнение, базирано на повече от 25 години опит в сферата качеството на атмосферния въздух.

Не бях свидетел, снимката е взета от Фейсбук, неин автор е Konstantin Gottesweltler, направена е от Българово.

По информация от медиите, пожарът е възникнал в късните часове на деня, преди залез слънце.

По това време силата на слънчевата радиация намаля, както и температурата на въздуха. Последната остава висока, само в местностите, в които да концентрирани сгради, съоръжения и други, акумулиращи топлина през слънчев ден. Същите, при залез слънце започват да излъчват топлина в околния въздух и особено в градска среда той се насочва към извънградските райони, а въздухът над тях, който е с по-ниска температура поема към града.

Температурна инверсия
Температурна инверсия. Снимка: Facebook

Така се сформират два слоя, долния с по-студен въздух, а горния с по-топъл.
Това явление се нарича температурна инверсия, която се разрушава от слънчевите лъчи на следващия ден.

Различното поведение на димните струи, спрямо метеорологичните условия можете да видите на третата снимка.

Температурна инверсия
Температурна инверсия. Снимка: Facebook

От първата снимка ясно се вижда, че димната струя се разпространява в тънка струя, която не е близо до земната повърхност. При други метеорологични условия, ситуацията можеше да е наистина опасна, като на четвъртата снимка.

Пожар
Пожар. Снимка: Facebook

Това, че димът е задържан от температурната инверсия високо над земната повърхност, а не непосредствено над нея е причината станциите за мониторинг да не отчитат завишение на атмосферните показатели. Датчиците им са разположени на около 4 метра от земната повърхност – зоната на дишане.

И не на последно място – ако не сте запознати с работата на ИАОС, и по-конкретно на автоматичните станции, моля не изказвайте мнение за компрометиране на данните. Не е коректно!

Източник: Stela Naydenova, Facebook

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments