Стефановден e

0
26
Базилика на свети Стефан
Базилика на свети Стефан. Снимка: Pixabay

На третия ден след Рождество Христово, 27 декември, Българската православна църква отбелязва Стефановден – денят на свети Стефан. Той е пръв сред избраните от апостолите да се грижат за разрастващата се християнска общност в Ерусалим след Петдесетница.

Почитта към светеца е голяма, тъй като от времето на Апостол Павел до наши дни всички наричат св. Стефан първомъченик, тъй като той е първият мъченик на християнската вяра.

След като защитавал вярата си в спор с еврейските първенци, те го извлекли извън града и го убили с камъни през 37 година. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него, а последните думи на светеца били: „Господи, не им зачитай този грях.“

На гръцки език Стефан означава „венец“. Съществува становище, че името на светеца е превод на арамейското „Kelil“ (kelila – венец, корона).

Днес имен ден празнуват много българи, тъй като името е сред най-разпространеното у нас. На 27 декември празнуват Стефан, Стефка, Венцислав, Венцислава, Стоян, Стоянка, Цончо, Цонка, Запрян, Запряна и техни производни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments