Стефанов: Президентът Радев иска да бъде движеща фигура

0
26
Президент Румен Радев
Президент Румен Радев. Снимка: Facebook, Архив

Президентът иска да бъде движеща фигура, коментира за „БНР“ преподавателят по политически науки в Нов български университет Любомир Стефанов по повод консултациите с партиите. Според него очевадно и последователно се натрапва желанието на държавния глава да оказва влияние върху външната и вътрешната политика. По думите му държавният глава директно си позволява да обяснява на политиците от потенциалната изпълнителна и законодателната власт как си представя нещата.

„Да не забравяме, че по Конституция президентът в България не е четвъртият ъгъл в триъгълника, а е синекурна длъжност за рязане на лентички и присъстване на почетни церемонии. Вчера окончателно видяхме как той иска да бъде действаща и движеща фигура.“, добавя той.

Стефанов определи консултациите при президента с „Демократична България“ като „терапевтичен сеанс“, по време на който двете страни са пред развод, казват си проблемите и се въздържат да не се наругаят, но същевременно са доста остри в критиките си. Според него парламентът е „висящ“, тъй като няма нито една политическа сила, която може да състави мнозинство.

„Ако това очертало се мнозинство, движещо много спорни обговаряния до този момент на Избирателния кодекс, а и не само, може да материализира управленска коалиция, нека го направи, но цената, която ще плати, мисля, че всички потенциални заподозрени са наясно, че ще бъде чудовищна.“, допълни преподавателят.

След връчването на първия мандат на ГЕРБ, ще бъде предложено правителство проформа, смята Стефанов. По негови думи от „Продължаваме Промяната“ пък ще си останат на тезата си и ще искат да останат в опозиция. Най-вероятно „Български възход“ ще получи третият мандат, прогнозира още университетският преподавател.

„Факт е, че сме на време разделно отново в политиката, защото преходът както виждаме май не е прогресирал много“.

Случващото се води до още по-слаба избирателна активност у нас, като никой не прави нищо, за да го предотврати.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments