Стефан Цанев ще получи „Икар“ за цялостен принос към театъра

0
66
Стефан Цанев

Писателят Стефан Цанев ще получи специална награда „Икар“ на Съюза на артистите в България (САБ) за приноса си към българския театър. На представянето на номинациите за „Икар в сряда бе обявено, че проф. Елена Баева ще бъде удостоена със специална награда за педагогическа дейност, а актьорът Михаил Мутафов ще получи наградата за за чест и достойнство.

По традиция статуетките ще бъдат връчени в Деня на театъра – 27 март, а церемонията ще се проведе в Народния театър. Тази година наградите ще бъдат раздадени за 45-и път.

В конкуренцията за „Икар – 2019“ за водеща женска роля са Ана Пападопулу за „Дивата патица“ от Хенрик Ибсен с реж. Крис Шарков, Здравка Каменова за „Дом за овце и сънища“ с реж. Гергана Димитрова и Ива Тодорова за „Приятно ми е, Ива!“ от Ива Тодорова.

За водеща мъжка роля се състезават Боян Арсов за „Животът е сън“ от Педро Калдерон де ла Барка с реж. Дина Маркова, Бойко Кръстанов за „Петел“ по пиесата СООК от Майк Бартлет с реж. Стайко Мурджев и Владимир Пенев за „Бащата“ от Флориан Зелер с реж. Диана Добрева.

Награди „Икар“

В надпреварата „Икар – 2019“ за режисура са номинирани Иван Пантелеев за „Neoдачници“ от Максим Горки в Народен театър „Иван Вазов“, Крис Шарков за „Дивата патица“ от Хенрик Ибсен в Народен театър „Иван Вазов“ и Стайко Мурджев за „Петел“ по пиесата СООК от Майк Бартлет в Младежки театър „Николай Бинев“.

Номинираните за поддържаща женска роля са Анастасия Лютова за „Килър Джо“ от Трейси Леттс с реж. Стайко Мурджев, Весела Бабинова за „Поп – фолк хроники: Бели птици и куршуми“ с реж. Неда Соколовска и Ирини Жамбонас за „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ от Теди Москов и Симон Шварц по филма „Обичахме се толкова много“ от Етрое Скола с реж. Теди Москов.

За поддържаща мъжка роля номинирани са Герасим Георгиев – Геро за „За какво Ви е Дон Кихот“ по романа „Дон Кихот де Ла Манча“ от Сервантес с реж. Бина Харалампиева, Йордан Ръсин за „Нова Библия“, Програма „Ноев ковчег“ по Йордан Радичков с реж. Иван Добчев и Христо Петков за „Наблюдателите (хипотеза за отвъдното)“ от Константин Илиев с реж. Явор Гърдев.

Останалите номинации на комисията са за дебют, майсторско техническо осъществяване на спектакъл, авторска музика и сценография.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments