Статистиката сочи: 5-годишните и 12-годишните с по три кариеса, 18-годишните с по шест

0
212
Детски зъболекар. Снимка: Pixabay.
Детски зъболекар. Снимка: Pixabay.

Наблюдаваме една не много положителната статистика при малчуганите и подрастващите. Средно от 3 до 5 кариеса имат 5-годишните деца на млечните си зъби, 12-годишните могат да се похвалят само с 3, а 18-годишните качват бройката на цели 6 кариеса. Това заяви пред „Монитор“ председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, позовавайки се на проведено през 2010-2011 г. проучване.

По-актуални данни към момента липсват, макар че се предвижда провеждането на такова изследване, след като премине COVID епидемията. Надеждите са новите резултати да покажат подобрение по отношение денталните въпроси при децата. Очаква се бавно и постепенно промяната да се случва в правилната насока.

Според редица експерти, отговорността за здравите зъби на детето се пада на майката още от периода на нейната бременност. Тогава започва грижата по изграждането на здравия организъм – от вътреутробното развитие на бебето. Неинформираността, която се допуска в това отношение, до голяма степен е по вина на акушер-гинеколозите. Те пропускат да уведомят бременните, че по право им се полага допълнителен преглед при дентален специалист.

Бременност. Снимка: Pixabay.
Бременност. Снимка: Pixabay.

От третия месец на бременността един организъм задължително трябва да получава 18 важни аминокиселини. Техен първоизточник е месото в нашето меню и тяхното набавяне от заместители трудно може да се осъществи. Адекватният прием на аминокиселините помага за изграждането на здрави зъби и правилна костна система.

От друга страна, консумацията на въглехидрати по време на бременност трябва да бъде силно ограничен. Факт е, че те снабдяват тялото с необходимата му енергия. В петия месец от бременността, обаче, започва да се наблюдава интензивно отлагане на калций. Тогава е добре да се увеличи количеството на млечни продукти и други растителни източници на важния за човека минерал.

Въглехидрати. Снимка: Pixabay.
Въглехидрати. Снимка: Pixabay.

Как продължава грижата за здравословното хранене и устната хигиена на детето след раждане?

Добре би било след кърмене, майката да обтрива устната кухина на новороденото нежно с памучен тампон, напоен със силно разредена кислородна вода. Идеята е да се почисти възможно най-внимателно останалото мляко. В противен случай се създава киселинна среда, което става предпоставка за развитието на въпросната „млечница“. В употреба влизат още и специално предназначени за целта напръстници с четки, както и бебешки пасти.

Биберон. Снимка: Pixabay.
Биберон. Снимка: Pixabay.

Кърменето нощно време не влияе благоприятно върху зъбките на малкото дете. Нощното подаване на биберона е предпоставка за увреждане на горните фронтални зъби и също не е добра идея. Грешката, която пък бабите допускат системно – подаването на биберон, намазан с мед, може да има сериозни последици.

Бялата захар е най-големият и добре познат бич за зъбите. Зъбната плака представлява биофилм, съдържащ редица микроорганизми, които се хранят с въглехидрати и отделят киселини. Чистенето на самата плака изисква време, усилие и като цяло е трудоемка задача. Ако не успеем да се справим добре с нея, започва бавно разрушаване на емайла на зъбите и появата на кариеси. Нека родителите имат предвид, че зъбната плака влияе пагубно не само на зъбите, но и на венците. Едно последвало възпаление на венците сигурно води до опасни последствия и при неглижиране на проблема е възможно да прерасне в пародонтоза.

Грижа за зъбите. Снимка: Pixabay.
Грижа за зъбите. Снимка: Pixabay.

Изключително важно е родителите да изградят навик у своите деца да четкат, както зъбите и езика си, така и междузъбните пространства, посредством конци.  

Денталните експерти съветват:

  • Плодовите сокове и концентрати увеличават риска от кариес, оставяйте бебето в леглото с шише единствено, ако то е пълно с чиста вода.
  • Не потапяйте, нито мажете биберона на бебето със сладки течности – мед, захар и други.
  • Започнете да учите своето дете да пие от чаша още след навършването му на годинка.
  • Посъветвайте се с педиатър за евентуално отбиване на детето от хранене с биберон на възраст между 12 и 14 месеца.
  • Нека детето бъде прегледано от зъболекар, след като му поникне първото зъбче.
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments