Старият град на Велико Търново с неговите пет посоки: Истории от миналото и настоящето

1
2779
Велико Търново
Велико Търново. Снимка: Община Велико Търново

Велико Търново е известен не само със своите исторически забележителности като Царевец, Трапезица и Самоводската чаршия, но и с уникалната си архитектура и тесни улички, които придават неповторим чар на стария град. Тези малки, криволичещи улички, често стръмни и изпълнени с история, представляват интересен аспект на градската среда, който привлича туристи и ентусиасти на историческата архитектура.

Една от най-късите улици във Велико Търново, а и в България, е „Пролет”. С дължина около 15 метра, тя е толкова тясна, че едва могат да се разминат двама души. В старата част на града има и други къси улички, чиито дължини варират между 20 и 60 метра. Тези улички са предимно пешеходни и са с множество стъпала.

Архитект Донка Колева обяснява пред „NOVA“, че уличките в стария град често свързват две по-главни улици и са второстепенни. Те са направени във вид на „магарешки“ стъпала – стъпало, площадка и пак стъпало, което улеснява преминаването по стръмния терен. Това специфично архитектурно решение е резултат от необходимостта да се приспособят към трудния релеф на района.

Архитектурата на тези улички е характерна с това, че често къщите имат изходи на две различни улици от двете си страни. Това е резултат от специфичния терен и начин на строителство в миналото. Жителите на Велико Търново, особено тези, които живеят в старите квартали, пазят спомените и традициите на този вид възрожденска архитектура.

„Въпреки предизвикателствата на голямата денивелация и трудния терен, старите великотърновци продължават да живеят в града, пазейки историята и културата на тази уникална архитектурна среда. Въздухът в тези улички е особен, наситен с история и традиции, които разказват за миналото на Велико Търново”, разказва Даниела Миланова, жител на старата част на града.

Специфичното разположение на къщите и уличките във Велико Търново води до интересни ситуации. В града, освен четирите основни посоки на света – север, юг, изток и запад, съществува и „петата посока” – по стъпалата. Това добавя още един уникален аспект към градската среда, който прави Велико Търново още по-забележителен и неповторим.

Велико Търново е град, който съчетава история, култура и уникална архитектура по неповторим начин. Тесните, криволичещи улички, стръмните стъпала и старинните къщи създават атмосфера, която пленява всеки, който посети този магичен град. За жителите и посетителите на Велико Търново, всяка уличка и всяко стъпало разказват история за миналото и традициите, които продължават да живеят и днес.

Цвета Галунова за корупцията: Отровата на нашето общество – борим се със симптомите, а не с проблема

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Старият град на Велико Търново с неговите пет посоки: И… […]