Стара Загора вече мисли за алтернатива на „Мини Марица изток“, за да не се разпилеят хората

0
10618
Марица Изток
Снимка: " Мини Марица-изток" ЕАД

„Това е начинът да се запазят работните места, да не се разпилеят хората, а после да се осигурят алтернативните инвестиции с индустриалните зони. Подходът е правилен и ако някой твърди нещо друго нека да даде своето предложение какво да се направи!“

Това заяви на Община Стара Загора Живко Тодоров по повод решението бе на депутатите от 49-тия парламент, които одобриха отпускането на 250 млн. лева годишно на мините за периода 2024-2028 г. Парите ще бъдат предоставени на мините за техническа рекултивация. Според представителите на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ при правилно разходване тези средства ще гарантират работните места.

По думите му в момента най-вероятно се очаква одобрението на Европейската комисия.

„В Европа в крайна сметка не работят някакви хора без глави на раменете. Това са хора, които разсъждават реално и трезво, които разбират, че в една държава в енергиен преход не може да има социални катаклизми и не виждам защо да не одобрят!“.

Ангажимент на „Мини Марица-изток“ е да се осигури рекултивацията на земята. Тодоров напомни, че също така се отлага либерализацията на енергийния пазар, за да може да се запазят временно работните места в региона. 

„Оттам-нататък ангажимент на всеки кмет, на всяка една община, на областния управител е да работят за привличане на инвеститори и създаване на алтернатива“. 

Германецът Карстен Ринк, който обикаля пеша Европа с кучето си Лоте, стигна до Бургас

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments