Станишев и ред знакови имена отпаднаха от Националния съвет на БСП

0
223
Сергей Станишев
Сергей Станишев. Снимка: Facebook

От ръководството на БСП отпадна председателят на Пъртията на европейските социалисти и бивш лидер на столетницата Сергей Станишев. Той не беше избран в новия пленум на партията за първи път като остана на 157-мо място, съобщиха от „БНР“.

С най-много номинации бе депутатът Крум Зарков, последван от Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Александър Симов и Кристиян Вигенин. В Съвета влиза и един от кандидатите за поста на Нинова – Кирил Добрев като той бе категоричен, че не иска да е в Изпълнителното бюро, а просто да е редови член на Националния съвет.

Наред със Станишев достатъчно гласове не събраха и редица знакови имена сред „червените“ –  Юрий Асланов, Велислава Дърева, Георги Пирински, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Красимир Янков, Атанас Мерджанов и други. Снощи пък бившият лидер на БСП Михаил Миков се отказа от участие в червения пленум като си направи отвод.

В новия Национален съвет влизат 182 души. От тях 32-ма влизат по право, а от младежите 37 са взети с квота. Така за 113 места се бориха 692 кандидати.

Избирането на Националния съвет се случи по време на провеждащия се 50-и Конгрес на БСП.  Събитието започна в 10:00 часа вчера и привлече над 500 гости – близо 40 представители на дипломатическия корпус, кметове, интелектуалци, хора на науката и културата, депутати от Великото Народно събрание, представители на парламентарната група на “БСП за България”, евродепутати, общински и областни председатели на БСП от цялата страна 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments