Стаменов: Ситуацията е драматична, цените на електроенергията са на шокови нива

0
12
Електроенергия
Електроенергия. Снимка: Общомедия

Представители на Министерството на енергетиката, търговците на електроенергия, синдикатите и индустрията проведоха среща. Целта беше да се набележат мерки за справяне с тежката ситуация с високите цени на тока за бизнеса. Беше направен опит да се начертаят различни варианти за намаляване на негативните последствия за бизнеса.

Преди срещата председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов обяви, че ситуацията наистина е много драматична. Той подчерта, че зимата още не е настъпила, а цените на електроенергията са на шокови нива, предаде „БНР“. Повишили са се и цените на въглеродните емисии. Освен това има недостиг на природен газ.

Стаменов беше категоричен, че ще бъде много трудно, но това е задача на служебното правителство, а именно да се намери вариант поне до края на годината да има един по-спокоен пазар.

Към настоящия момент около една трета от тока, който се произвежда в България, се изнася. Стаменов обясни, че това означава, че няма недостиг, а има огромно притеснение на пазарите. Тази паника съответно се пренася и у нас.

От своя страна служебният министър на енергетиката Андрей Живков каза, че за тях е важно българските предприятия да останат работоспособни и да бъдат конкурентни на своите пазари. Не трябва да се стига и до фалити или до някакви сътресения в икономиката. Всичко това, ако се случи, ще рефлектира върху цялата държава.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments