Спряха делата на полицаи за нощния труд, чака се решение на Съда на Европейския съюз

0
3841
Темида
Темида. Снимка: Прокуратура

Стотици дела на полицаи срещу Министерството на вътрешните работи за нощния труд бяха спрени. Причината е, че Съдът в Луковит е завел Преюдициално дело в Съда на Европейския съюз на основание чл. 267 от Договора за функциониране на Общността.

Преди повече от година хиляди полицаи, пожарникари и гранични служители на реда заведоха дела срещу МВР с искане да им бъде изплатен извънредно изработения нощен труд, като бъде приравнен към дневния. Претенциите са приравняването да бъде по коефициент 1,143. Всеки един от жалбоподателите е претендирал суми от 1000 до 2000 лева, предаде „24 часа“.

Съдебната практика обаче се оказа много противоречива. Едни магистрати уважават искането за изплащане на извънреден труд, а други – не. Така доста униформени получиха пари, но и много останаха с празни ръце.

Сега процесите, които не са приключили окончателно, са спрени. Причината е, че се изчаква решението на Съда на Европейския съюз. Към него са били отправени три въпроса.

Първият е изисква ли нормалната продължителност на нощния труд на полицаи и пожарникари да е по-кратка от тази през деня.

Вторият въпрос е изисква ли определената в националното право нормална продължителност на нощния труд за работници в частния сектор – 7 часа, да се прилага и за хората в публичния сектор.

Освен това Районният съд в Луковит иска да разбере дали трябва изрично да е посочена в националната нормативна уредба продължителността на нощния труд.

Решението на Съда на Европейския съюз ще бъде задължително за всички съдилища в България.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments