Спогодба между САЩ и талибаните дава надежда на афганистански затворници

0
93
Военни в Афганистан
Военни в Афганистан. Снимка: Pixabay

“Al Jazeera” интервюира някои от талибанските затворници, чиито имена са в списъка за освобождаване. В студена мартенска вечер от 2016 в афганистанската провинция Хахгарх, военни сили нахлуват в кирпичена къща на Джан Мохамед (името е променено, за да се защити самоличността), след като малко по-рано група талибански бунтовници напускат дома му.

Вечерта преди това талибаните са нахлули в дома му в района на Шерзад и са го заставили да им осигури вода и храна, като малко преди това са избягали от сражение с афганистанските военни сили.

“Нямаше как да спрем талибанските бунтовници. Как изобщо си го представяте? Напълно беззащитни бяхме пред тях”, спомня си Мохамед за вечерта, която променя живота му завинаги.

Мохамед, който е обикновен фермер, е арестуван за укриване на талибански бунтовници, обвинение, което отхвърля.

“Няма да забравя как децата ми плачеха, докато (афганистанските военни) ме извличаха от къщата ми. Чувах как дъщеря ми им се моли: “моля ви, убийте мен и пощадете баща ми”, разправя Мохамед за “Al Jazeera” от килията си, където излежава 12-годишна си присъда за укриване на талибани.

Той се намира в прословутия с тежките си условия затвор с максимална сигурност Пул-е-Чакри, намиращ се отвъд столицата Кабул. Затворът има дълга история на насилие и изтезания. Масовите гробове, които са открити на територията на затвора, датират от периода 1970 – 1980, когато кабулското правителство е подкрепяно от Съветския съюз.

Мохамед е един от 5 000-те затворника, които се очаква да бъдат освободени като част от спогодбата между Съединените Американски Щати и талибанските бунтовнически сили. Сделката би белязала края на най-продължителната война в историята на САЩ.

Възникнал политически спор на върха в Афганистан между Гани и политическия му опонент Абдула Абдула, който се самопровъзгласи за президент след спорните държавни избори, бавят подписването на инициираните от САЩ мирни преговори.

“Смятат ме за талибански политически затворник, а талибаните искат освобождаването ми, защото съм помогнал на бойците им, като съм ги нахранил една вечер. В действителност обаче аз нямах избор, защото бунтовниците бяха въоръжени”, коментира Мохамед за “Al Jazeera” от затворническата си килия.

“Никога няма да забравя талибанските бунтовници, които нахлуха в дома ми и ме накараха да им помогна. Никога няма да простя и на афганистанските военни, които ме изнесоха от къщата ми.”

Счупени крайници и черепи

В списъкът от 5 000 затворници, който бе предоставен на “Al Jazeera”, е и името на Мюслим Афган, който излежава 15-годишна присъда в Пул-е-Чакри за “носене на експлозиви”. 

Афган е бил арестуван през 2015 в университета Салам в Кабул, където е следвал право. Той споделя, че е бил изтезаван по време на ареста си.

“По време на разпита ноктите на краката ми бяха изтръгнати и ме бе пускан ток всеки ден. Поставяха ме в ледена вода между 10 и 30 минути по време на зимния сезон. Често припадах. Когато се съвземех, виждах че съм захвърлен на земята в студа, замръзвайки в подземна килия, завит с тънко одеяло.”, споделя Афган за “Al Jazeera”.

“В ледената кабулска зима ме караха да седя по цяла вечер в коридорите на затвора с вързани ръце като всеки път, когато помръдна или припадна, бях ритан и удрян, за да се събудя. Това продължаваше до сутринта.”

“Те продължиха да ме измъчват, защото отказвах да призная, при все че нямах нищо за признаване!”

Източници от афганистанското правителство и полиция, които пожелаха анонимност, споделиха за “Al Jazeera”, че чичото на Афган е член на талибанското терористично крило Хакан, което се счита за терористична групировка от Вашингтон.

Афган признава, че чичо му има връзки с хаканската групировка, но коментира, че 18-те члена на семейството му, които са арестувани, не са свързани по никакъв начин с терористите. Другите членове на семейството му са освободени, след като са излежали  3-4 годишни присъди в афганистанските затвори.

“Брат ми Афган и други 18 члена на семейството ни бяха арестувани само защото чичо но, с когото не поддържаме каквато и да е връзка, е част от хаканската групировка”, коментира братът на Афган, Сангин Ахмед, за “Al Jazeera”.

“Защо плащаме цената за престъпленията на други?”

“Измъчваха брат ми и го осъдиха на 15 години за деяние, което не е извършил. Майка ми плаче всеки ден и се моли напразно за освобождаването му”, добавя още Ахмед.

Световната организацията за защита на човешките права изяви своята загриженост за “фундаменталните проблеми” на афганистанската съдебна система.

“Въпреки че през 2017 афганистанските власти включиха военните престъпления и престъпленията срещу човечеството в наказателния си кодекс, следователите са почти изцяло фокусирани върху нападенията на групировките на Ислямска Държава (ISIL), игнорирайки престъпленията на правителствените и талибанските сили”, се гласи в обръщението на организацията.

“Липсата на разследване е голям проблем за освобождаването на политическите затворници. Властите разследват обвинените талибани за връзки с терористични организации и хипотетични деяни, пренебрегвайки беглите обвинения, за които реално са задържани”.

В изявлението се гласи още, че правителството масово арестува хора с недостоверни обвинения в тероризъм, които е изключително трудно и почти невъзможно да бъдат доказани.

“Същевременно тайно-водените дела и изчезването на подсъдимия може да направи невъзможно установяването на действително виновните”, пише още в изявлението. Международните хуманитарни закони апелират за амнистия и край на измъчванията, но нито освобождаването на военните престъпници, нито преустановяването на съдебните присъди “биха доближили Афганистан до истинска справедливост”.

Нерешени спорове

Вследствие на нестихващата политическа вражда между Гани и Абдула, която възпира мирните процеси, американският държавен секретар Майк Помпео, обяви в понеделник, че правителството на САЩ преустановява отпускането на 1 милиард долара финансова помощ за афганистанското правителство.

Афганистанското правителство обяви в сряда, че ще се срещне с талибански представители, за да обсъдят предстоящото освобождаване на затворниците.

В случай че спорът между Гани и Абдула продължи, има голяма вероятност правителството допълнително да бъде разклатено, както и да се влошат вътрешните афгано-талибански преговори.

Специалният американски представител за Афганистан Залмай Калилзад коментира, че пандемията от коронавирус допълнително усложнява ситуацията и че освобождаването следва да се случи “колкото се може по-рано”.

Талибаните обявиха след проведени преговори с афганистанското правителство, че освобождаването на затворниците се очаква да започне на 31 март.

От затвора Пул-е-Чакри Мохамед се моли скоро да бъде отново със семейството си.

“Така се надявам Господ да чуе молитвите ми и да донесе мир на Афганистан”, коментира той.

“Да, има талибански бунтовници в затворите, които го заявяват с гордост, но има и много невинни хора като мен, които трябва да бъдат освободени”.

Превод: Ивайло Йотов

 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments