Специалисти: Коронавирусът може да оцелее върху обувки до 5 дни

0
239
Обувки
Снимка: Pixabay

Коронавирусът може да оцелее върху подметките на обувките ни до пет дни, предупреждава специалист по инфекциозни заболявания, цитирани от световните медии.

Подметката на обувката е основното място за размножаване на бактерии, гъбички и вируси, а обувките могат да се превърнат в потенциален източник на заразяване, ако се носят на високо посещаеми места като супермаркети или в обществения транспорт, обясняват експерти.

Въпреки че до момента няма потвърдени доказателства, че вирусът е влязъл в дома на някого чрез обувки, лекар от спешна помощ съветва да си отделим един чифт обувки само за работа, за да избегнем потенциалното внасяне на инфекцията вкъщи.

Семейният лекар Джордж Нанос заяви, че коронавирусът може да живее на повърхности до 12 часа или дори по-дълго, като добави, че сред опасните места определено са обувките.

Специалистът по инфекциозни заболявания Мери Е. Шмид обаче коментира пред HuffPost, че всъщност това може да бъдат пет или повече дни, позовавайки се на проучвания, направени върху материали, тясно свързани с материалите, използвани за направата на обувки, носени при стайна температура.

Подметките обикновено са изработени от непропускливи материали – включително каучук, кожа и PVC съединения, които могат да пренасят високи нива на бактерии, гласи проучване, публикувано от Чарлз Герба, микробиолог и професор от университета в Аризона.

Специалистът по обществено здраве Карол Уинър заяви пред HuffPost, че капките, съдържащи коронавирус, могат да попаднат върху обувки, изработени от някои синтетични материали, включително спандекс, върху чиято повърхност вирусът остава активен за няколко дни. Тя препоръчва хората да свалят обувките си преди да влязат в къщата и да ги оставят на входа, ако преди това са посетили с тях някое обществено място.

Въпреки това тя подчерта, че са необходими повече изследвания  в областта и добави:

„От прагматична гледна точка, обувките са на тази част от тялото ни, която най-отдалечена от лицето ни, а ние знаем, че най-високият риск от предаване  на инфекцията е от човек на човек, а не от обувки на човек.“

Без значение какъв вид обувки носим, важно е да обърнем внимание на подметката, а не на горната част на обувката, разкриват експерти. Докторът от спешна помощ К. Пинкин съветва:

„Препоръчвам да имате специален чифт обувки, с които да излизате и още един чист чифт, който да обуете, преди да влезете в къщата.“

„Медицинските работници винаги сменят обувките си и прибират работния чифт в чанта, преди да влязат в колата и да се приберат.“

Специалистите препоръчват също да забърсваме работните си обувки с кърпа, както и да ги перем в пералнята или на ръка с топла вода и сапун. Това се налага, тъй като дългите нокти могат да бъдат една от повърхностите, върху които най-често може да се пренася коронавирусът, поради факта, че те са благоприятна среда за микроби, бактерии и вируси.

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments