Специалист: 95% от учениците до 12 години не си набавят необходимото количество сън

0
11
Дете, сън
Снимка: Pixabay

95 на 100 от учениците до 12 години не си набавят нужното количество сън. За това сочат данни относно качеството на съня на малчуганите на възраст от 4 месеца до 12 години, както и връзката му с времето, прекарано пред екрана. Темата коментира пред „Bulgaria ON AIR“ консултантът по детски сън Мария Йонова. Тя уточни, че в проучването са били включени данни от 1320 деца.

Препоръките на Американската академия по педиатрия сочат, че едно малко дете „в градинска възраст“ трябва да спи от 10 до 12 часа нощем. При големите пък минималното количество сън е 9 часа. Много от подрастващите обаче са в критичната „червена зона“ или са на границата. 

Никол Ангелова допълни, че последиците от недостатъчно количество нощен сън са свързани с отслабване на имунитета, лоша концентрация, натрупване на умора, която дава отражение физически и психически. Оттам малките стават по-буйни и проявяват нервност

Йонова акцентира върху важността на ранното нощно лягане като способ, който ще спомогне за наспиването на детето. От една определена възраст насам следобедната дрямка може да се превърне в пречка за добрия сън. При някои до 5 години остава нуждата да дремват на обяд, но при други тази необходимост отпада. 

Синята, излъчвана от екраните светлина, пречи и на възрастните хора. Тя действа върху частите на мозъка, които ни карат да сме бдителни. Повишава се пулсът и телесната температура. В случай, че детето е подложено на синя светлина 2 часа преди да си легне, качеството му на сън се влошава със сигурност. 

Акцент трябва да бъдат по-тихите занимания и разговори, категорични са експертите, особено при адаптацията преди детска градина. В Западна Европа учениците около 20:00 и 21:00 часа вече са си в леглата, докато у нас е заложена културата на южните страни, където се спи следобеден сън.

Най-често срещаният проблем, смятат специалистите, е самостоятелното заспиване на децата. 40% от тези на възраст до 12 години доста често не могат да заспиват сами. Такъв е и процентът за онези малчугани, които ходят да спят в леглото на родителите си поне веднъж на седмица. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments