София се подготвя за рекорден бюджет: Ще се вдигнат ли данъците през тази година?

0
43
Снимка: wikimedia commons

Кметът на София Васил Терзиев представи проекта за бюджет на столицата за 2024 година пред Столичния общински съвет. С предложен бюджет от 2,577,149,857 лева и допълнителни 100 млн. лева от държавния бюджет за инвестиции, столицата се насочва към година на инвестиции и развитие.

Значителна сума от 611,945,670 лева е отделена за строителство и реновация на детски градини, училища, инфраструктура, квартални улици, болници и диагностично-консултативни центрове. Въпреки големите инвестиции, бюджетът не предвижда повишаване на данъците, а по-скоро повишение на събираемостта.

Гражданите на София ще имат възможността да разпределят 5,3 млн. лева за проекти, които считат за приоритетни. Заложено е 10% увеличение на бюджета за постигане на по-зелена София. Бюджетът за Програма “Култура” се увеличава с 50%, а средствата за спортни клубове и районни спортни първенства също виждат значително увеличение. Акцент в бюджета е поставен на дигитализацията на услугите на общината и стимулиране на иновативни проекти.

Програмата включва редица значими инфраструктурни обекти като разширение на метрото, изграждане и обновяване на училища и детски градини, както и проекти за подобряване на велосипедната инфраструктура. В бюджета са заложени и значителни средства за ремонти на тротоари и осигуряване на достъпна градска среда.

Столичната община обещава повишена прозрачност, като създава специално място на своя уебсайт, където гражданите могат да видят как и за какво се харчат обществените средства. Дигиталната трансформация е ключов приоритет, с акцент върху достъпността на услугите онлайн и повишаване на информационната сигурност.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments