Смокове и водни змии стряскат жителите на Русе

8
626
Голям стрелец
Голям стрелец: Снимка: Сдружение „На Ти с Природата“

Жителите на Русе са разтревожени от поява на влечуги в централната част на града. Високата неокосена трева, близостта на река Дунав и подходящите условия през пролетта са сред основните причини змиите да бъдат привлечени от тези пространства, въпреки че те се обитават от хора.

През изминалата седмица граждани все по-често подават сигнала за среща с влечугите по крайбрежната алея и в парковете. Пред „NOVA“ биологът Венцислав Петков обясни, че става дума за водни змии, смок стрелец и смок мишкар, които са безобидни.

„90% от змиите в България не са опасни, защото това са удушвачи. При среща може да потропате и влечугото само ще се отдалечи“, обясни той.

Петков призова змиите да не бъдат убивани, а да се подава сигнал на телефон 112, след което самият той ще ги отведе на безопасно за тях и за хората място.

Абониране
Известие от
guest
8 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Цико
Цико
14 дни по-рано

Отвратителна работа, вчера видяхме змия в парка кучето ми успя да я прогони. Най-добре е общините да пръскат за змии, както се пръска и за кърлежи и комари и да завъждат повече котки. Те ще ги оправят, на село котките ни редовно ловят змии. За друг начин не се сещам, но трябва да се взимат мерки, защото са в повече. Има градове, където си наемат ловец на змии, това също е добра практика

ЛОВЕЦА НА ЗМИИ
ЛОВЕЦА НА ЗМИИ
14 дни по-рано
Reply to  Цико

Като ви чета коментара и разбирам, че пръскате мозък.

Фродо
Фродо
14 дни по-рано

Познайте дали няма да я убия 😆

Maria B
Maria B
14 дни по-рано
Reply to  Фродо

Ne sym sigurna, no mislq che samo otrovnite vidove e pozvoleno da se ubivat – pepelqnka, usoinica i julta vodna, ostanalite sa bezobidni i ne e redno da gi ubivate!

X-man
X-man
14 дни по-рано
Reply to  Maria B

Пепелянката, или усойница, както още я наричат, вирее единствено високо в планините, така че няма опасност да я видите наживо освен ако не сте планинар;)

ЛОВЕЦА НА ЗМИИ
ЛОВЕЦА НА ЗМИИ
14 дни по-рано
Reply to  Maria B

През последните няколко дни се вдигна доста шум за това, че имало змии в града. Да, змии в града има. Града е построен върху природата. В града има и малко останала природа. Тая малко останала природа и нея застрояваме, а после казваме „ама от къде дойде тая змия“. От никъде не е дошла, тя си е била там винаги. Тази вечер (22:30) ми пишат загрижени майки. Загрижени не за живота и здравето си и това на децата, а за този на една змия. Станахме за смях пред цяла България! За пореден път ни коментират що за простаци, нискообразовани кретени сме… Прочети още »

Ловец на фейкове
Ловец на фейкове
14 дни по-рано

Написал си доста грешни неща, с които създавате изключително грешна и дори опасна представа за змиите: 1. „И пръста си да навреш в устата им нямало да те ухапе“. Чутовна глупост! Няма змия която да не хапе ако се опиташ да я хванеш в диви условия и не пишете тези глупости, защото хората (особено деца) ще тръгнат да ги хващат. Не хапе когато бива изморена или успокоена след известно време! В първоначален момент са изключително пъргави и се опитват да избягат, в момент на улавяне хапят! Трети път – ХАПЯТ! 2. „Нямало смъртни случаи на ухапани от отровни змии в… Прочети още »

Ловец на змии
Ловец на змии
14 дни по-рано

Само пръта ги оправя;)