Сметната палата: На последните избори има нарастване на размера на даренията

0
4
Сметната палата
Снимка: Сметната палата, Фейсбук

Забелязва се нарастване на размера на даренията при последните избори. Обичайно те са между 1,3 и 1,5 милиона лева и се правят от около 1500 и 2100, или 2200 дарители. Темата коментира пред „bTV“ председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Онова, на което ставаме свидетели, е че при последния проведен вот даренията скачат на над 1 милион и 800 хиляди. Средствата идват от 750 дарители. Това от своя страна означават, че „стойността на индивидуалното дарение е много по-голяма, отколкото обичайно имаме при такива предизборни кампании“.

Цветков отвори и темата за строежа на автомагистрала „Хемус“. В тази връзка той каза, че от „Автомагистрали“ не са им предоставили договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ за изграждане на участъци от аутобана, въпреки че такава документация е била искана неведнъж.

Председателят на Сметната палата бе категоричен, че със сигурност законът за обществените поръчки е бил заобиколен чрез процедури ин хаус. Възможно е те да се прилагат, „когато изпълнителят има капацитет да изпълни договора“.

По думите на Цветан Цветков не е следвало АПИ да сключва договор с „Автомагистрали“ за изграждане на тези участъци на „Хемус“, защото самите автомагистрали нямат нужния капацитет – нито откъм техника, нито откъм персонал, способен да се заеме с ремонтните дейности.

Цветков смята, че контролът от страна на земеделския министър е сериозно занижен и това оказва цялостно влияние върху резултатите от дейността. Трябвало е да бъде изискван отчет от дейността на търговските дружества – относно дейността, печалбата, брой заети места и т.н.

От 52 дружества 21 са в процедура на ликвидация, която е продължава от 14 до 23 години, поясни председателят. По време на прекратяване на дейността на дружеството, стремежите на ликвидатора са били да продаде различни активи и да удовлетвори кредиторите. Колкото по-бързо се осъществи въпросната сделка, толкова по-бързо това ще доведе до полза за държавата, поясни в заключение Цветков.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments