Смъртта на Джордж Флойд: Насилие по време на шестия ден от протестите

0
255

Насилие избухна в редица градове на Съединените щати по време на шестата поредна вечер на протести срещу полицейското насилие, довело до смъртта на задържания афроамериканец Джордж Флойд. Вечерен час бе наложен в близо 40 американски града, като демонстрантите в голяма степен го пренебрегнаха, превръщайки го в повод за сблъсъците с органите на реда. Полицейски автомобили горяха, а магазини бяха плячкосвани в няколко града на страната, предаде “BBC”. 

Националната гвардия – американските военни сили за национални извънредни ситуации, които в неделя разпределиха 5 000 военни в 15 града, включително и във Вашингтон, отново обградиха Белия дом, където за пореден път се бяха събрали протестанти, палещи огньове и замерващи силите за сигурност с камъни.

“Щатски и местни органи на сигурността остават отговорни за овладяването на ситуацията”, предаде Националната гвардия. 

Вашингтонската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, които опустошаваха частна и обещствена собственост в близост до Белия дом. Вандализирана бе и историческата епископска църква „Св. Джон“, която е още известна и като църквата на президентите. Има сведения, че при избухването на безредиците от петък президентът Доналд Тръмп е бил отведен в подземен бункер в Белия дом от тайните служби поради опасения за безопасността му. 

Съединените щати се изправят пред най-масовите антирасистки протести от ескалирането на демонстрациите по повод убийството на Мартин Лутър Кинг през 1968 г., коментира журналистът на “BBC” Ник Браянт. Демонстрации бяха регистрирани в над 75 града, чийто улици само допреди няколко дни бяха пусти заради коронавируса, а допоследно гъмжаха от многобройни тълпи.

Убийството на Флойд отново върна обществения фокус върху наболелия проблем за полицейското насилие и посегателството над чернокожи американци. За много от протестиращите ексцесиите се превърнаха в канализиране на генерираната фрустрация срещу социо-икономическата сегрегация и неравенство, което далеч не се ограничават до Минеаполис, където загина Джордж Флойд.  

Какво е последното развитие на протестите?

В неделя бяха регистрирани множество сигнали за опожарени полицейски патрулни автомобили. Националната гвардия отвърна със сълзотворен газ и заслепяващи гранати. От кадри на местна телевизия във Филаделфия се виждат хора, разрушаващи полицейски автомобил и плячкосващи магазин, намиращ се в непосредствена близост.  Набези са регистрирани също и в Санта Моника, Калифорния. 

По данни на информационната агенция “Associated Press” най-малко 4100 души са били арестувани през последните няколко дни на протести. Най-честите обвинения са за мародерство, блокиране на пътни артерии и нарушаване на вечерния час

В Минеаполис шофьор на ТИР е бил задържан, след като е разбил пътна бариера и се е засилил към тълпа от протестиращи, намираща се на ключова пътна артерия, предаде “CNN”. В кадри, публикувани в социалните мрежи, се виждат десетки хора около тежкотоварното превозно средство, които издърпват шофьора от кабината на камиона. Губернаторът на Минесота Тим Уолц коментира, че мотивът на шофьорът остава неясен, като добави:

“Да дадем множество жертви, без да имаме истинска трагедия, е шокиращо”

В Денвър хиляди хора организираха мирен протест, лягайки с лице към земята в центъра на столицата на Колорадо и повтаряйки: “Не мога да дишам” – препратка към обстоятелствата, довели до смъртта на Флойд. Мащабни протести се организираха и в Атланта, Бостън, Маями и Оклахома.

Има редици сигнали за превишаване на правата на Националната гвардия при овладяването на ситуацията. В Атланта, Джорджия, двама полицаи са били освободени от длъжност в неделя, след като са приложили прекомерна сила, включително и употребата на електрошок, срещу двама млади колежани. 

Срещу дисциплинарно уволнен белокож полицаи бяха повдигнати обвинения за убийството на 46-годишния Флойд в Минеаполис.  Дерек Чавин на 44 години ще се яви в съда по-късно в понеделник. Делото е поредното с особено обществено значение, следващо делото за смъртта на Майкъл Браун във Фъргюсън и това на Ерик Гарнер в Ню Йорк, които доведоха и до зараждането на активисткото движение за защита на човешките права “Black Lives Matter”. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments