Служители на НАП проверяват по морските курорти дават ли се „заплати в плик“

0
23
Пари в плик
Пари в плик. Снимка: СДВР, Facebook

Инспекторите на Националната агенция за приходите /НАП/, съвместно с ИА „Главната инспекция по труда“ /ГИТ/, стартират проверки по морските курорти. Както всяка година досега, те ще проверяват дали всички работещи в заведения и търговски обекти имат сключен трудов договор, регистриран в приходната агенция, и осигуряват ли се работещите върху реалното си възнаграждение или получават част от него в плик.

През лятото на 2022 г. фискалните инспектори установиха над 780 нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, като голяма част от тях са свързани с укриване на данъци и осигурителни вноски, напомнят от НАП. Сезонните работници по морските ни курорти са сред най-рисковите групи, които получават цялата или част от заплатата си „под масата“, без тези доходи да се декларират и върху тях да се внасят осигурителни вноски. По тази причина те са и най-губещите от недекларирания труд, тъй като се лишават от редица осигурителни права, като обезщетенията за майчинство и безработица, пенсия и други. Те не могат да се възползват и от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват лицата. Работниците могат да пресметнат загубите си с помощта на калкулатор, като въведат заплатата, на която се осигуряват и тази, която реално получават.

За да бъдат защитени трудови и осигурителни права на работниците по време на сезонната им работа, те трябва да имат сключен писмен трудов договор, който да е регистриран в приходната агенция.

Освен служителите, заплата в плик ощетява и бюджета, а оттам и важни за обществото сфери, като социалната, здравната, образователната и др. Над 300 млн. лева годишно е щетата за бюджета от заплата в плик. Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лева, като през последните години се е стопила с около 100 млн. лв., вследствие на предприети от НАП мерки и различни икономически фактори, напомнят от приходната агенция.

С цел превенция и противодействие на явлението „заплата в плик“, от НАП наблюдават най-рисковите сектори, като търговия на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, които са в своя пик на заетост през летния сезон.

Всеки, който иска, може да намери повече информация за сезонната заетост и последиците от недекларираните заплати в профилите на НАП във Facebook и Twitter, както и в YouTube канала й.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments