Сливенският алпинист Господин Динев ще покорява три осемхилядника в Хималаите

1
806
Господин Динев
Господин Динев. Снимка: Facebook

64-годишният алпинист Господин Динев от Сливен ще потегли на ново планинско приключение, предаде „БТА“. Планът на експедицията включва изкачването на три осемхилядника в Хималаите, при които Динев няма да използва кислород.

Утре алпинистът ще отлети със самолет за Истанбул, откъдето ще потегли за Катманду. В столицата на Непал той ще се присъедини към международна експедиция от алпинисти.

Групата ще се установи на базов лагер под високия 8091 метра връх Анапурна, където ще прекара няколко дни, с цел адаптация към голямата надморската височина. Вторият връх, който Динев ще атакува, е Дхаулагири, чиято височина е 8167 метра. В началото на месец май експедицията ще се насочи към най-голямото си предизвикателство и ще се опита да покори връх Макалу, който е висок 8485 метра. На 27 май се очаква Господин Динев да се завърне в България.

„Планината е жестока и всички трябва да се съобразяваме с това, най-важното е да проявяваме разум. Имам опит и съм по-предпазлив и умерен“, каза алпинистът.

Господин Динев се занимава с алпинизъм от 1976 година. За него това не е първа експедиция до планинския масив Анапурна, който е посещавал преди 33 години. Тогава там загива неговият приятел Милен Медков на едва 26 години.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Николина Тодорова
Николина Тодорова
8 дни по-рано

Успех и стискаме палци!