След записа с агресия към дете в ясла: От АБМС осъдиха насилието във всичките му форми

0
70
Дете
Снимка: Скрийншот от репортаж на бТВ

Асоциацията на българските медицински сестри (АБМС) излезе с позиция по случая в 27 „Детска китка“ в София, при който медицинска сестра по заместване е обиждала и удряла дете.

В нея се посочва, че от асоциацията осъждат насилието във всичките му форми било то вербално, психическо или физическо, особено що се отнася до деца и без значение на множеството фактори, които са довели до положението, при което в момента функционират детските ясли и градини – а именно липсата на кадри и стандарти, пренатовареност, синдромът на Бърнаут и т.н.

АБМС призовават директорите на детските градини и ясли да поемат своята отговорност за качеството на предоставяните грижи в съответните заведения и да дадат гласност на сериозните проблеми с дефицита на квалифициран персонал.

От асоциацията се обръщат и към родителите с молбата да бъдат активни в процеса на отглеждане, възпитание и образование на децата. Да проявяват критичност към числеността на децата в групите, към професионалната квалификация на персонала, към качеството на предоставяните грижи за да не се допуска подобно нечовешко отношение към най-ценното, което имаме – децата на България.

Позицията на Асоциацията е публикувана в групата във Facebook „Национален протест на медицинските специалисти“ от Мая Илиева. Тя е коментирана и споделена от десетки:

„Никой и нищо не може да оправдае такова отношение с дечица, чисти и невинни! Като са ни малки заплатите, като сме пенсионерки, като сме нервни, като сме преуморени и т.н. има решение – напускаш и си почиваш, или търсиш доходна и спокойна работа!!! Децата, колеги, не са ни виновни, за работата с тях се иска сърце, търпение, съчувствие, разбиране и подкрепа!“

„Аз също осъждам такова поведение спрямо децата. Сестра съм в детска градина, към която има 2 яслени групи. В тях работят 3 пенсионерки на по 71, 65 и 63 години. Моите уважения към тези жени, но мисля, че това не е редно. А млади хора не искат и да чуят да работят в ясла. Какво правим след 2-3 години, когато тези пенсионерки вече и да искат, няма да могат да работят?“

„Намаляване на броя на децата в групите. Никъде го няма в света по 30, че и повече. Постъпката е ужасна. Но трябват промени.“

Припомняме, че родители направиха таен запис, като сложиха записващо устройство в играчка на детето си, от който се чува как медицинска сестра го бие и обижда. Започнала е проверка по случая, във въпросната ясла е решено да се монтират видеокамери, а служителката, която е признала за случая, е напуснала.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments