След становището на КПКОНПИ: Прекратяват процедурата за закупуване на COVID тестове за децата

0
1300
Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването. Снимка: Искра.бг, Архив

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова прекрати процедурата за закупуване на COVID тестове за ученици, съобщиха от ведомството. Тя беше за около 12 500 000 щадящи тестове. Те трябваше да се използват за децата от 1-ви до 12-ти клас. Самата покана за закупуването на тестовете беше публикувана на сайта на ведомството на 30 декември 2021 година. 

Прекратяването на процедурата е следствие от извършена от дирекция „Вътрешен одит“, по искане на министър Сербезова, проверка. В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

До края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове. Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти, обясниха от здравното ведомство. 

Припомняме, че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ приключи проверката в Здравното министерство за проведени 4 процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за установяване на COVID-19. Инспекцията е стартирала на 9 декември миналата година след сигнал и медийни публикации за допуснати нарушения при избора на изпълнители. Беше оповестено, че са открити нередности. Има събрани данни за променени условия по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments