След срещата между бизнеса и министъра на икономиката: Какви мерки са набелязани?

0
9
Корнелия Нинова
Корнелия Нинова. Снимка: Facebook

Днес вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се срещна с работодателските организации, които осигуряват над 80% от работните места у нас. По време на брифинг след събитието тя отбеляза, че заради здравната и енергийната криза, има една непредвидимост. По думите й обаче има набелязани мерки, които трябва да се предприемат веднага. До дни ще бъдат обявени компесаторни механизми за бизнеса в резултат на наложения мораториум за цените на енергоизточниците, добави тя.

Предвидените краткосрочни мерки са:

  • Да намерим компенсаторен механизъм за бизнеса в резултат на наложения мораториум;
  • Мерките 80/20, 60/40 да продължат и след 1 януари 2022 г.;
  • Заедно с бизнеса да се работи по предложения за изготвяне на бюджета за следващата година;

Предвидените средносрочни мерки са:

  • Българският бизнес да бъде освободен от излишните административни тежести, които отнемат време, средства и човешки ресурси;
  • Образованието да бъде обвързано с икономиката и за осигуряване на професионални кадри за икономиката ни;
  • Намиране на начин за облекчаване на финансирането на малките и средните предприятия.

Нинова разкри, че срещите между нея и бизнеса ще бъдат регулярни. По думите й цените растат непредсказуемо и са в пъти по-високи от очакваните и от тези, които бяха миналата година. Във всички държави се взимат мерки.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви от своя страна, че за да бъде конкурентоспособна българската икономика и индустрия трябва да получава енергия на подобни цени каквито я получават конкурентите й. Той уточни цените в САЩ са под 50 долара, а такива са и в Русия, и в Турция. В Сърбия е фиксирана – 66,72 евро. Тоест нашите конкуренти, извън ЕС, се снабдяват с цени в порядъка на 4-5 пъти по-ниски от актуалните у нас днес. По думите му трябва да се изработи устойчив механизъм, който да действа в такива екстремни ситуации.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments