След спорове: ЦИК ще определи окончателно ръководствата на двете РИК в пловдивска област

0
73
Областна администрация-Пловдив
Областна администрация-Пловдив. Снимка: ОА-Пловдив

Областният управител проведе днес работни срещи с 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област, съобщиха от местната власт. Централната избирателна комисия ще определи окончателно ръководствата на 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област.

Това стана ясно след проведените днес от областния управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, политически консултации за провеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, както и за избори за народни представители на 9 юни 2024г.

Областна администрация-Пловдив
Областна администрация-Пловдив. Снимка: ОА-Пловдив

По време на преговорите за състава на 16 РИК политическите сили не постигнаха консенсус за председателското място. Бяха предложени две кандидатури – ГЕРБ-СДС предложиха за поста Калоян Сухоруков, който и на предишните избори е оглавявал комисията, а ПП “Възраждане“ – Нед Златев.

Секретарското място в 16 РИК-Пловдив град, също бе спорно. Кандидатурите там са две „Продължаваме промяната-Демократична България“ предложиха за поста Ангел Първановски, от ПП “Движение за права и свободи“ издигат Васил Петров.

Единствено единодушно се прие предложението броя на заместник-председателските места, да са четири на тези избори. ПП „Има такъв народ“ издигат за едно от тези места Стефан Вълчев.

Ръководните места на 17 РИК-Пловдив област също ще се определят от ЦИК, след като политическите партии отново не се споразумяха за постовете. Политическите сили не постигнаха съгласие за председателското място и за секретар. За него бяха предложени три кандидатури– Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – предложи Янко Радунчев, който също е участвал на предишните избори оглавявайки комисията, за Коалиция „БСП за България“ – предложението е Ваня Костадинова а от ПП “Възраждане“ предложиха Петя Генова.

До консенсус не се стигна и за секретарското място, там кандидатурите са две от “Продължаваме Промяната-Демократична България“ предложиха за поста Стоян Мемцов, а от ДПС – Радина Петрова.

Спор нямаше единствено за броя на заместник-председателските места. Нямаше и възражение за заместник-председателските място на ПП „Има такъв народ“ тяхната кандидатура е Янко Тричков.

След като политическите сили не се споразумяха за ръководствата на двете избирателни комисии документите ще бъдат окомплектовани и изпратени в ЦИК за вземане на окончателно решение за състава на 16 и 17 РИК.

Комисиите и в двата избирателни района са съставени от общо 17 членове – като ръководните места са шест – председател, четирима заместници и един секретар, а останалите 11 са членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили.

Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния начин и за двете РИК – 5 места за ГЕРБ-СДС, 4 места за „Продължаваме промяната“, по 3 места за ДПС, 2 места за ПП „Възраждане“ и БСП, и 1 място за ПП „ Има такъв народ“.

План-сметката за предстоящите избори: Къде ще бъдат насочени най-много пари?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments