Слави Трифонов: Не събрахме достатъчно подписи за референдума за президентска република

0
46
Слави Трифонов
Слави Трифонов. Снимка: Скрийншот от видео

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ не успя да събере достатъчно подписи, с които да инициира референдум за президентска република. Това съобщи самият лидер, който отново избра да направи обръщение към сънародниците си по сериозна тема във Facebook, без да дава изявление пред медии. 

Той благодари на всички подписали се и уточни, че темата за това какво да бъде политическото устройство на България вече е отворена, а избирателите скоро сами ще се убедят в това, че сегашното не работи добре. Публикуваме пълното изказване на Слави Трифонов без редакторска намеса:

„За провеждането на референдум за това да се събере Велико Народно Събрание, което да промени държавното устройство на Република България от парламентарна към президентска република, ние събрахме 145 193 подписа от българските граждани – в България и навсякъде по света.

Тези подписи са недостатъчни по сега действащия закон и сега такъв референдум няма да бъде иницииран. Трябваше да съберем 400 000 подписа. Неслучайно казвам „сега“, защото ние не просто събирахме подписи, ние отворихме темата, за това, какво трябва да бъде политическото устройство на България. Защото сегашното устройство не работи добре и е необходимо да има алтернатива.

И ако сега не се състави правителство, или се състави краткотрайно и неработещо правителство, този път не ние, а хората сами ще повдигнат темата за президентска република.

Ако бяхме относително нормална държава, примерно – Швейцария, тези подписи щяха да са достатъчни за инициирането на референдуми. Но ние не сме и затова
„Има такъв народ“ ще работи упорито за промяна в закона за референдумите. Защото според нас пряката демокрация е истинският израз и форма на демокрация. Искам да благодаря на всички, които участваха и се подписаха в тази инициатива.

Благодаря ви, вашата гражданска позиция е доказателството, че всичкото това имаше смисъл.

Още веднъж, благодаря ви!“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments