Скандално поведение и агресия от ръководството на УХТ-Пловдив

1
1746
УХТ-Пловдив
УХТ-Пловдив. Снимка: Пламен Петров

Ръководството на Университета по хранителни технологии /УТХ/ в Пловдив не допусна част от студентите си на общото събрание за избор на председател на Студентския съвет. Това доведе до ескалация на напрежението, където на място беше извикана полиция, която пазеше да не избухнат ексцесии. 50 желаещи да присъстват на събитието не бяха допуснати, сред които бяха председателят на Студентския съвет Пламен Петров и зам.-председателят Иван Костов. Тези действия на ръководството са продължение на казуса с проф. Пламен Моллов и изнесената лекция, свързана с корупцията.

Общественикът Константин Бачийски присъства на 24 октомври на открита среща със студенти в УХТ. Тя е била прекъсната неправомерно от ректора на учебното заведение – Пламен Моллов. Бачийски е бил поканен от председателя на Студентския съвет на Университета Пламен Петров. Лекцията е била на тема борба с корупцията, но в един момент е била спряна, след като ректорът на университета се е опитал да изгони Бачийски и придружаващите го лица, но се е оказало, че няма такива правомощия.

От Искра.бг се свързахме с Пламен Петров за създалата се отново неприятна ситуация с ръководството на Университета по хранителни технологии. Той коментира:

В понеделник се проведе общо събрание на студентите по незаконен начин – група студенти бяха пуснали покана за свикването му. Тази покана сама по себе си не е легитимна, защото не е спазен Правилникът за устройството и дейността на Студентския съвет при Университета по хранителни технологии в Пловдив. Ние, като редовни студенти, искахме да присъстваме на тази среща, която е отворена за всички студенти. Беше наета външна охрана от университета, която следеше кой да влиза и кой не, при което при срещата ние не бяхме допуснати. В университета има паралелна студентска организация – „Съюз на студентите в хранителната индустрия и туризма“, където участват трима докторанти от учебното заведение – Димчо Петров, зам.-председател на Общински съвет-Пловдив, ВМРО, Десислава Пирчева, съпруга на Димчо Петров, и Калоян Калинин. Те бяха главните инициатори на тази среща.“

УХТ-Пловдив
УХТ-Пловдив. Снимка: Пламен Петров

„Учудихме се от факта, че се наема чужда охранителна фирма, която да пази даденото събитие в университета. Отделно бяхме в шок как повече от 50 студенти не бяха допуснати до тази среща, като тя е отворена за всички. Аз бях привикан в кабинета, заедно с част от ръководствата на университета и охранителната фирма, където бях на разпит. Те поискаха да ми вземат ключа и ме принудиха насила да го дам. Аз заключих стаята и предадох ключа, защото нямах никакъв избор, при което запечатаха стаята с лепенки“, посочи Петров.

Председателят на Студентския съвет разясни още:

„Ние извикахме полиция, тъй като започнаха да ни блъскат и се притеснихме да не станат по сериозни нещата. Действията от страна на частната охранителна фирма бяха агресивни.“

Можете да чуете цялото интервю в звуковия файл:

От Студентския съвет смятат да сезират Министерството на образованието и науката /МОН/ и Прокуратурата за действията на ръководството на университета. Сигналът ще бъде от няколко точки, от които всяка една от тях има предполагаеми нарушения на Правилника за устройство и дейността на студентския съвет при УХТ.

Ръководството на университета излезе със своя позиция, която можете да прочетете ТУК.

Припомняме ви, че Студентският съвет при УХТ-Пловдив обвини ректора Пламен Моллов, че създава комсомолска организация в университета, което е предполагаемата причина за действията на ръководството срещу част от студентите. Ето част от позиция до медиите, където младите хора посочват:

„Започваме искрено да съчувстваме на Пламен Моллов и вече си обясняваме паническите му действия. Много му се събра от май месец насам в опитите за възстановяване на комсомолския път. За безпрецедентната ситуация в УХТ са алармирани много институции. Всички те носят вина за ескалиращото напрежение. Къде е реакцията на МОН? Къде е комисията по образование към Народното събрание? Къде е АДФИ? На въпрос от вестник Капитал, АДФИ отговори, че ще започне проверка в УХТ до края на октомври, днес вече сме ноември, проверка още няма. Къде е КПКОНПИ? Още през август беше обявено, че комисията е започнала проверка срещу Моллов. И случаят „Люпеан“ ли ще бъде заметен под килима?

Уважаеми институции, моля помогнете на ректора Пламен Моллов да се отърве от университета си, защото явно вече все по-трудно прилага методите на управление популярни от преди повече от 33 години, в едни по-тъмни времена. Припомняме, че свободата и демокрацията дойдоха в България на 10 ноември точно преди 33 години, надяваме се скоро да дойдат и в нашия университет въпреки закъснението.“

Студентският съвет към УХТ-Пловдив излезе и с друга позиция, в която съобщиха, че на 11 ноември се е провело дългоочакваното Общо събрание, което започнало със скандал, защото се е оказало, че съставът му и кворумът не са ясни. В състава му не са били включени законно излъчените представители на студентите. На действащия председател на Студентския съвет Пламен Петров, който е отстранен с навлязла в сила заповед на ректора, оспорена в съда, е било отказано да участва в гласуванията по време на Общото събрание на 11 ноември.

Възникват няколко въпроса от създалата се ситуация:

– Дали с действията на ръководството и един ректор – замесен в няколко корупционни скандала в публичното пространство, може да се ръководи правилно и безпристрастно един колективен орган?
– Трябва ли студентите на УХТ да изпълняват конкретни нареждания или в противен случай всичко се обявява за нелегитимно?
– Това ли е в днешно време демокрацията – не допускайки неудобните студенти в академичните среди?
– Защо под егидата на ректора или ръководството на университета се извършват такива действия срещу определени студенти?

Дали тези действия от страна на ръководството и проф. Моллов са законни или незаконни, тепърва ще се установява от компетентните институции. От Искра.бг ще продължим да следим казуса и при доказване на вина ще очакваме ректорът на УХТ да изпита тежестта на българското законодателство.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Истински студент
Истински студент
11 дни по-рано

Толкова е жалко и смешно това сайтче да разпространява лъжите на една групичка самозабравили се кърлежи, които са се впили в Университета по хранителни технологии!
”Съчувствали на нашият ректор”?!
Абе, папагали нещастни! Кои сте вие? Шайка самозванци предвождани от бившият ректор, доказаният от АДФИ крадец, глобен с 30 000 лв. Колю Динков! Та тия нещастници дори не са студенти! Не можаха едно висше образование да завършат! Функционално неграмотни индивиди, които не могат да напишат 1 изречение без грешки.
Жалка работа!