Скандално: Около 65-70% от сградите у нас са некачествено санирани

0
1507
Саниран блок
Саниран блок. Снимката е илюстративна

Около 65-70% от сградите у нас са некачествено санирани. Това обяви пред „БНР“ архитект Стефан Цонев

От Алианса за висока строителна култура са извършили проверка как е била поставена топлоизолацията при безплатното саниране. То обхвана 2000 сгради и за него бяха дадени 2 милиарда лева от държавния бюджет. 

Тази проверка е установила множество дефекти. Арх. Цонев отбеляза, че това е една добра идея, която обаче е била побългарена. Очакванията са и, че при новия етап на безплатното саниране на сгради ще стане абсолютно същото. 

Проверката е била извършена в различни здания в Бургас, Велико Търново, Горна Оряховица, Видин и София

Арх. Цонев обясни, че не е възможно да се обхванат всички 2000 сгради, попаднали в програмата за безплатно саниране. Но в цялата държава дефектите, които се откриват, са идентични. Освен това липсва необходимият контрол и целият процес просто се е формализирал. 

Дефектите започват още от документацията преди извършването на самото саниране. След това обхващат строителния процес. Там най-често фирмата, която е спечелила, е прехвърлила след това дейността на втора или дори на трета компания. Това обаче противоречи на договорите, сключени с МРРБ. 

В същото време няма нито една наложена санкция по тази линия. А най-потърпевши са хората, които търпят вредите от извършеното некачествено саниране. Единственото, което се вижда, са едни красиви фасади, но те скриват реалните дефекти, обясни още архитект Цонев. 

Докладът, който се подготвя след извършването на проверките, ще бъде изпратен на МРРБ, но и на прокуратурата и дори на Европейската комисия /ЕК/. 

Пламен Янев пред Искра.бг: МВР изпрати преписката за обгазяването в Карнобат на прокуратурата!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments