Пламен Янев пред Искра.бг: МВР изпрати преписката за обгазяването в Карнобат на прокуратурата!

1
1441
Пламен Янев
Пламен Янев. Снимка: Личен архив

Областният управител на Област Бургас Пламен Янев бе категоричен пред Искра.бг, че няма опасност за жителите на град Карнобат заради двете обгазявания в края на миналата и началото на тази седмица. Той разкри каква е коректната информация по този важен случай. 

Сигналите за обгазяването са стартирали от завода заради оплаквания от служителите, което е наложило тяхното извеждане. Тогава с уредите на Пожарната е било установено, че има най-вероятно завишение на сероводород и циенитоводород в региона. Това е валидно за две точки – самия завод и в друго предприятие наблизо. Замерването се е извършило основно около шахтите. 

В събота сутрин Пламен Янев е свикал Консултативен съвет, на който да бъде обсъдено какви действия да бъдат предприети. Единствената връзка тогава и досега се оказва канализационната мрежа в региона. Възложена е било на ВиК да направи проучване, защото тя не е в нейния обхват. Касае се за много стара канализационна мрежа, която е промишлена, която няма пряка връзка с тази на града. Има само косвена връзка, защото и двете се заустват в една и съща шахта, откъдето водата отива към река Мочурица. 

РИОСВ са взели проби от съответните шахти проби от водата, след което работата в завода е била подновена от събота следобед. Оплаквания не е имало до втората смяна в понеделник. Тогава е имало оплаквания от две жени, което се е повторило във вторник сутринта, когато са реагирали четирима души. 

В случая може да се каже, че е имало втори рецидив, а не три различни случая на обгазяване, подчерта Пламен Янев. И обясни:

„Не могат веднага да се хвърлят обвинения, след като ние нямаме абсолютно никакви доказателства. От събота втората точка, която остава свързана със замърсяването, е отцепена. Предполагаме, че ситуацията, която се случи в понеделник вечерта и продължи във вторник сутринта, е някаква повторна реакция. Тоест, веществото, което е било излято в канализацията се е реактивирало поради някаква причина.“

Затова засега се счита, че най-вероятно случаят на замърсяване на самата канализация е еднократен. Дали има остатък от някакво вещество ще стане ясно след излизането на пробите, които са били взети от водата от РИОСВ. Ако това е така, ще бъдат набелязани мерки за прочистването й. 

„С оглед на това, че дори и на 5 метра от шахтата на завода, където има друго предприятие, мисля, че е ясно и категорично, че няма никаква опасност за хората. На територията на завода, където всички проверяващи и институции бяхме с часове, нямаме оплаквания. Най-вероятно по някакъв начин в даден момент, този газ се концентрира в затворени помещения“, посочи още областният управител. 

Той обясни, че свиквайки в събота този Консултативен съвет и преценяйки, че има опасност и въздействие, се е взело решение следствената процедура да бъде водена в МВР. Те са обобщили данните и са представили преписката в прокуратурата, която действа по своя ред. 

„Не виждах вариант те да не се включат, тъй като тепърва ще тече следствие, което да установява причините за този замърсител“, подчерта още Пламен Янев. 

Ново обгазяване в Карнобат. Работници на кабелния завод са обгазени

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Росица
Росица
1 месец по-рано

циенитоводород ???