Синдикати и работодатели: Увеличението на доходите е неизбежно

0
35
Пари
Пари. Снимка: Pixabay

Увеличението на доходите през 2024 година е неизбежно. Това коментираха пред „NOVA“ представители на синдикатите и на работодателските организации. 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев бе категоричен, че през тази година заплатите ще растат. И това е на фона на очакванията на 4 от всеки 10 предприятия, че 2024-а ще бъде по-трудна за бизнеса. Това е така, защото се отчита спад в продажбите в индустрията. 

Ръстът на възнагражденията се очаква да бъде за сметка на печалбите и очакваните инвестиции. Но все пак се очаква, че заплатите ще нарастват по-плавно в сравнение с предходните две години, както и, че инфлацията няма да бъде същата. Велев изнесе данни, според които в момента България е в топ 3 по ръст на доходите в цяла Европа

От своя страна вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов коментира, че работодателите нямат друг избор, освен да увеличават заплатите на своите служители. В противен случай хората просто ще откажат да работят, счита той. Причината е, че при една минимална работна заплата доходите на ден са около 20 лева, а хората няма как да продължат да оцеляват с тях, затова повишението на възнагражденията е неизбежно. 

В същото време някои от секторите изобщо не са получавали увеличение на заплатите. И това са например части от здравеопазването, градския транспорт и земеделието. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments