Синдикатът на Българските нефтохимици до управляващите: Кажете на хората истината!

0
38
"Лукойл"
"Лукойл". Снимка: Архив

Синдикатът на Българските нефтохимици изпрати официално писмо до президентът Румен Радев, министър-председателят акад. Николай Денков и до председателят на Народното събрание Росен Желязков. Копие от писмото е изпратено и до всички депутати. В него се посочва:

„За пореден път се обръщаме към вас във формата на отворено писмо в опит да събудим вашата съвест и отговорност и да алармираме обществото за тежките последствия от некомпетентните прибързани решения, които за съжаление в последно време взима нашето Народно събрание. Точно мисълта за народа липсва в тези решения, в които по-скоро прозират интересите на определени икономически и политически кръгове.

За „Лукойл“, който работи на българския пазар от четвърт век и за целия този период винаги се е доказвал като социално- отговорен и коректен партньор, се разпространяват лъжи и измислици, с една едничка цел , да се демонизира имиджа на най-големия инвеститор в държавата, чийто основен грях са руските му корени, нищо че е българска фирма регистрирана и работеща по българските закони.

Днес нашето безпокойство е породено от ежедневната настъпателност, с която се води „войната“ срещу предприятие, което е един от стожерите на българската икономика. Поредният пример е необоснованото решение, гласувано в икономическата комисия, за предсрочно прекратяване на получената от България дерогация за внос на руски нефт до края на 2024 г. Това прекратяване трябва да бъде факт за 30 дни!

Нещо, което не е възможно да бъде реализирано нито от технологична, нито от логистична гледна точка. Кой „експерт“ ви посъветва това?

Ние, професионалистите в тази област, не бяхме попитани нито веднъж. Не знаем някой друг реално работещ в този отрасъл експерт да е бил попитан.

Ако ни бяхте попитали, щяхме да ви кажем, че:

– договорите за доставка на суров петрол се сключват 6 месеца предварително;

– изграждането на нова логистична инфраструктура изисква време. Един нов резервоар се строи поне година и половина, за да отговаря на всички изисквания за промишлена и екологична безопасност, регламентирана в българските и европейските нормативни актове;

– Рязката смяна на проектната суровина без нужната настройка на всички технологични процеси, може да доведе до рискове от производствени аварии, причиняващи щети за екологията, живота и здравето на хората.

Даже тези три причини стигат, за да обосноват необходимостта от отговорно изпълнение на плана за преминаване към неруски петрол, за който на рафинерията са дадени конкретни срокове. Този план изисква инвестиции, разходи и организация, които ЛУКОЙЛ се е ангажирал да поеме и да изпълни в срок

Кажете на хората истината – предсрочният отказ от дерогацията ще доведе до проблеми със снабдяването на вътрешния пазар с достъпни горива, ще вдигне цените, не само на горивата, но и на всички стоки и услуги в страната, ще доведе до сериозно повишаване на и без това високата вече инфлация, хиляди ще загубят работните си места, и не само ние, нефтохимиците, но и много други свързани отрасли.

Призоваваме ви да се опомните, и да помислите за народа си, за нас, които ви гласувахме своето доверие. Не превръщайте икономиката ни в безплодна пустиня, не унищожавайте малкото останали работещи високотехнологични предприятия.

Ние, членовете на Синдиката на българските нефтохимици, заявяваме, че сме готови на решителни действия в защита на своите работни места в този високотехнологичен отрасъл, който тази година навършва 60 години. Вярваме, че ще бъдем подкрепени от хилядите работници и служители в свързаните сектори на икономиката. Ние заслужаваме бъдеще! Заслужаваме да работим работата, която обичаме и в която сме професионалисти, и то сред най-добрите в света. Заслужаваме да живеем в България, в която законите се приемат компетентно, икономиката процъфтява и гражданите се чувстват свободни и защитени.

Бъдете и вие отговорни към това бъдеще, бъдете на висотата, на която трябва да бъде Българското Народно събрание.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments