Синдикалисти се обявиха категорично против промените в Кодекса на труда

0
188
Работник
Работник. Снимка: Pixabay

Представители на синдикатите се обявиха категорично против промените в Кодекса на труда. Част от тях са свързани с извънредния труд. Пред „БНР“ Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти определи измененията като експлоатация.

Причината е, че е предвидено извънредният труд да бъде увеличен от 150 на 300 часа. Според нея по този начин на практика се узаконява преминаването от 8-часов на 9-часов работен ден. Освен това работната седмица става 6-дневна, а не 5-дневна, както е в момента.

Илиева подчерта, че и в момента се полага много извънреден труд, като в повечето случаи работодателите нарушават закона и не го изплащат на своите служители.

Другото предложение е свързано със сумираното изчисляване на работното време, което се настоява да стане 12 месеца.

Илиева обясни, че тук също има уловка, която е в ущърб на работниците, защото служителят може да е полагал много извънреден труд през първата три месеца на годината, например. Работодателят обаче има възможност да не му го изплати веднага, а да го разсрочи в рамките на тези 12 месеца. И така ако през август няма нужда да се работи извънредно, тогава той може да го компенсира с почивка. По този начин служителят на практика няма да си получи възнаграждението за положения от него извънреден труд.

Илиева вижда проблем и при еднодневните трудови договори, като според нея те няма да имат никаква полза за работника, защото ги няма придобивките за трудов стаж и платен годишен отпуск.

Илиева каза още, че в момента медиците полагат много извънреден труд. Тя подчерта, че част от тях не желаят да се занимават с пациенти с коронавирус, защото през пролетта се е говорило за много трупове и за масово измиране и хората са се наплашили.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments