Симеон Караколев пред Искра.бг: Нищожно ще бъде увеличението на цената на агнешкото месо за Великден

0
139
Агнешко месо
Агнешко месо. Снимка: Pixabay

Остава по-малко от месец до Великден. Каква ще бъде цената на агнешкото месо, ще има ли поскъпване и на какво се дължи той? За отговорите на тези въпроси от Искра.бг потърсихме Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

Почти нищожен ще бъде ръстът на цената на агнешкото месо спрямо миналата, коментира съпредседателят на НОКА Симеон Караколев. Той уточни, че ако миналата година агнешкото се е търгувало между 8 и 10 лева за килограм от фермите, тазгодишната му стойност ще бъде между 9 и 12 лева за килограм. По думите му в магазините цената не би трябвало да надхвърля повече от 24-25 лева за килограм, добавяйки, че все пак крайното решение е на търговците.

„В крайна сметка рискът си е за тях, защото в един момент може потребителят да не купи месото и да стои непродадено.“

В сравнение с миналата година цената е вдигната с не повече от 10%, като ръстът е незначителен в контекста на повишените разходи, отчете Караколев, добавяйки:

„Овцевъдите също са наясно, че българският потребител не е чак толкова заможен, за да пазарува агнешко над 30 лева килограма.“

Симеон Караколев обясни, че фуражите са поскъпнали с около 60% и заради това животновъдите са били принудени да повишат и стойността на продукцията си.

„Миналата година във връзка с големите разходи с фуражите и електрическата енергия се въведе една държавна помощ в размер на над 400 милиона лева и благодарение на нея цените не се преекспонират с 60%. Тази помощ ще продължи и тази година. В момента 50% от нея се подготвя за изплащане, за да може да се тушират негативните последици от войната в Украйна.“

На пазара ще преобладава предимно българското месо и не е нужно да има записване за него по магазините, каквато тенденция се наблюдава напоследък.

„Записването касае малките квартални магазини, които така или иначе обслужват строго определен вид клиентела. В големите вериги и големите магазини това нещо не е така. (…) Има достатъчно български агнета, които да задоволят потреблението.“

На въпрос как да бъде разпознато прясното месо, Караколев призова да се търси синия печат и агнешкото да бъде с приятен розов цвят.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments