Сигнал до Искра.бг: Скандално назначение в ИАРА-Видин наложи намесата на неправителствена организация

4
4254
ИАРА
ИАРА. Снимка: Архив

В редакцията на Искра.бг постъпи сигнал за скандално назначение в ИАРА-Видин. Това предизвика вълна от възмущение в социалната мрежа Facebook.

Според интернет потребители новоназначеният служител в местната структура на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ е със съмнително минало. Той е обвиняван, че се е занимавал с бракониерство и е поставял мрежи в нарушение на правилата. Те са били в Полетковския язовир.

Искра.бг се свърза по въпроса с представител на местна организация, която се бори срещу бракониерството. Оттам ни съобщиха, че такова назначение наистина има и става въпрос за Иво Иванов. Твърди се, че от известно време самият той говорил на местните в село Старопатица как скоро ще видят какъв ще стане. И така от вчера въпросният човек е държавен служител в ИАРА-Видин.

Представителят на местната организация ни разкри още, че по непотвърдена информация Иванов се е занимавал и с дърводобив, като не е ясно дали и той е бил законен.

Той твърди, че нито във Видин, нито в Монтана са знаели за това назначение, което предстои. Затова се е опитал да разговаря по въпроса със зам.-директора на ИАРА Борислав Чардаков, но той му е казал, че е в трафик и не е удобно. Така той не е успял да осъществи контакт с него. Затова е отишъл директно в Министерството на земеделието, където да поиска да се срещне лично със зам.-министъра, за да го попита как е възможно такъв човек да бъде избран за служител на ИАРА.

Нещо повече. Антибракониерът твърди, че новоназначеният преди време е влязъл във физически сблъсък със служители на агенцията. Проверка на Искра.бг показа, че през май 2020 година местни медии са тиражирали информация, че се е стигнало до стрелба и заплахи към служител на ИАРА във Видинско, който е хванал нарушители да ловят риба в язовир Полетковци.

По този повод Искра.бг потърси говорителя на Областната дирекция на МВР /ОДМВР/ във Видин. Оттам ни обясниха, че към настоящия момент тази информация не може бъде потвърдена, защото се касае за случай много назад във времето.

Опитахме се да разговаряме и със зам.-директора на ИАРА Борислав Чардаков. Той ни каза, че в момента пътува и на този етап не може да коментира дали наистина има такова назначение, защото трябва да направи проверка по случая.

В крайна сметка малко по-късно представителят на местната организация, която се бори срещу бракониерството, се свърза с нас и ни съобщи, че е провел среща с висшестоящ служител от ИАРА, който от своя страна е разговарял с един от зам.-министрите на земеделието. От него той е разбрал, че Иво Иванов ще бъде освободен от поста, на който е бил назначен, идната седмица. А до тази ситуация се е стигнало, защото не е била извършена добре предварителната проверка на въпросното лице.

В същото време местни рибари си задават въпроса дали всъщност това назначение не е умишлено и поставят под съмнение почтеността на сегашното ръководство на ИАРА. Освен това те изказват опасения, че то не се справя достатъчно добре с управлението на агенцията и някои порочни практики от миналото са останали наследени от сегашните управници в ИАРА. 

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
ИАРА
ИАРА
7 месеци по-рано

Нищо ново под слънцето. Всеки знае че Стаматова, Чардаков и Панайотов са партийни назначения от бсп да правят схеми и работе не вършат. За тях се отнася девизът Кражби кражби кражби

ИАРА видин
ИАРА видин
7 месеци по-рано

ИАРА Видин са само фиктивни там. Мога да ви говоря много за Милен далаверата стига са ги държали такива на хранилка.

Васко Дагама
Васко Дагама
7 месеци по-рано

Хахааа, тоя същия стреля по инспекторите от Видин, а сега го взеха на работа. 😂😂

дон Диего де ла Вега
дон Диего де ла Вега
7 месеци по-рано

Груба лъжа е, че „висшеседящи“ началници от ИАРА не са знаели за това назначение. Ясно беше, че един зам. министър от МЗХГ е кадрувал. Не били го проучили – глупости! В звеното във Видин са страхливци. Нито могат, нито желаят да се борят с бракониерите. Като не можеш да се справиш – назначи ги на служба. Пълен цирк!