Щетите от градушката за някои земеделци е на 100% в Пловдивско

0
55
Градушка
Градушка. Снимка: Pixabay

Огромни са щетите върху земеделската продукция след градушката в Пловдивско, информираха фермери. Те посочват, че при някои производители става въпрос за 100% загуби. Земеделецът Панчо Груев посочи, че трагедията е неописуема, защото освен растенията има щети и по поливниците. Живко Здравков коментира пред „БНТ“:

При мен ситуацията е същата като при колегата. Значи, от всички площи нямам една, която да е на по-малък процент. Всичко е 100%. Няма нищо. От поливните системи нищо не става, защото градушката беше много едра. Няма как да се ползва следващата година. Не знаем какво ще правим от тук нататък. Нямаме никаква яснота по какъв механизъм и как ще ни бъде изплатено обезщетението. Единственото, което знаем е, че протоколите ще ни бъдат дадени в рамките на месец. И това е. Абсолютно никаква друга яснота не мога да дадат от Общинска служба по земеделието в Калояново, защото казват, че министърът трябва да реши как ще е подпомагането.“

Земеделците обясняват, че не са идвали представители на земеделските служби. Тя уточни, че от поземлена комисия на Община Калояново са им обяснили, че няма да констатират пораженията по съоръженията като оранжерии. По закон има срок, в който земеделците трябва да започнат да изчистват полетата. По думите на Панчо Груев вчера от проверяващите са казали, че може би ще вземат друго решение относно срока, защото виждат, че няма как за някакво определено време земеделците да почистят полетата заради лошото им състояние. Той обясни:

Всичко това се обработва на ръка, не може машина да влезе и да изчисти полетата. Това е много труд и много време.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments