Ще следим здравното си досие с ново мобилно приложение

0
42
Опаковки с лекарства
Опаковки с лекарства. Снимка: Pixabay

Лекарствени продукти на обща стойност около 125 хиляди лева се изписват ежедневно през Националната здравно-информационна система (НЗИС), като общата стойност на отпуснатите медикаменти се равнява на близо 50 милиона. Тези данни бяха обявени по време на форума „Дигитално здраве“ от Борис Костадинов, зам.-директор „Софтуерни интеграции“ в „Информационно обслужване“ АД.

На събитието присъстваха още министърът на електронното управление Божидар Божанов, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, председателят на Комисията по здравеопазване на Народното Събрание доц. д-р Антон Тонев и председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Националната здравно-информационна система, в която са интегрирани над 80 различни софтуерни продукта и повече от 330 функционалности, работи на пълни обороти. Само за два месеца са направени над 300 хиляди електронни прегледа. Общия брой на генерираните електронни рецепти е 16 милиона, а електронните направления са близо 4 милиона и половина. Профили в системата имат около 8300 лекари, 4400 фармацевти, 1000 лаборанти и 360 стоматолози.

По думите на Костадинов, целта е пълна дигитализация на цялостна на медицинската информация за всеки един ползвател на здравни услуги в България.

Събирането на едно място на информацията и в унифициран вид създава основа за предоставяне на по-комплексни медицински услуги за пациентите. Така всеки гражданин разполага със своите медицински данни в дигитален формат и може ги предостави при необходимост на избрани медицински лица.

По време на форума, за първи път пред широка аудитория, беше представено мобилното приложение „еЗдраве“, което се разработва от „Информационно обслужване“ АД. То дава достъп до здравното медицинско досие и е изцяло насочено към пациентите. Ще съдържа в обща здравна информация, данни от прегледи, издадени рецепти, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления и др.

Чрез него всеки пациент ще разполага в мобилното си устройство с най-важната медицинска информация по всяко време и ще може да я предоставя, при необходимост, на медицински лица. В приложението ще има информация за предписаните лекарства и инструкции за дозировка и прием, експертни решения на ТЕЛК, информация за алергии и др.

Новото приложение ще бъде безплатно и достъпно за мобилни устройства с операционни системи Android и iOS. Очаква се то да бъде достъпно за пациентите в близките 3 месеца.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments