Ще се забави ли глобалното възстановяване на трудовия пазар?

0
6
Безработица
Безработни. Снимка: Агенцията по заетостта

Възстановяването на глобалния пазар на труда ще има нужда от много време, се отбелязва в доклад на Международната организация на труда (ILO). По техни данни нивата на безработица ще останат над тези преди COVID пандемията до 2023 година.

Специализираната агенцията на ООН оцени, че работните места са намелели с 52 милиона през 2021 година в сравнение с нивата преди пандемията, което е близо 2 пъти повече от предишната оценка направена през лятото. Според експертите проблемите няма да спрат, а причината е около 27 милиона работни места по-малко. В доклада се казва, цитиран от „БНР“:

Перспективата за глобалния пазар на труда се влоши след последните прогнози на Международната организация на труда, връщането към представянето отпреди пандемията вероятно ще остане неуловимо за голяма част от света през следващите години.“

Генералният директор на ILO Гай Райдър е категоричен, че възстановяването от пандемията трябва да се случи на световно ниво. Пазарът на труда трябва да е устойчив и да се основава на принципите на достоен труд. По думите му в него влиза здраве, безопасност, справедливост, социална закрила и социален диалог.

MOT отбелязва, че безработните за 2022 година са около 207 милиона души. Според доклада прогнозираният дефицит на работни часове през тази година ще имат подобрение спрямо последните 2 години. Организацията смята, че през изминалата година работните места са били с близо 125 милиона по-малко от нивата преди COVID пандемията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments