Ще се увеличат ли помощите за отопление през зимния сезон?

0
77
Къща
Къща. Снимка: Pixabay

Помощта за отопление през предстоящия зимен сезон ще се увеличи с 27,75 лева и ще достигне до 523,55 лева, съобщиха от Министерство на труда и социалната политика. Повишаването ще бъде с 5,60%, което е съобразено с поскъпването на електроенергията за регулирания пазар.

Кандидатстването за помощи за отопление започна в началото на юли и ще приключи на 31 октомври. До момента са подадени 97 658 заявления за отпускане на този вид подкрепа, което е с близо 20 хиляди повече от миналата година. Вече са издадени 12 172 заповеди за получаване на помощта. Предвижда се през предстоящия сезон целевата помощ за отопление да бъде предоставена на 265 000 лица и семейства.

Увеличението на пенсиите от 1 юли и добавката от 50 лева, която получава всеки пенсионер, няма да се отразят на правото на достъп до този вид помощ. Право на нея имат хора и семейства, чийто средномесечен доход за предходната половин година, преди месеца на подаване на заявлението, е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп. Взима се под внимание възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието/липсата на съжителство и други обстоятелства.

Заявления се подават до 31 октомври в дирекциите „Социално подпомагане“. Това става по настоящ адрес, чрез ПИК или електронен подпис в Системата за сигурно електронно връчване, както и по пощата. Всеки желаещ да кандидатства може да получи необходимите документи за попълване на място в ДСП или да ги изтегли от страницата на Агенцията за социално подпомагане ТУК.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments