Ще се справят ли болниците у нас с новата вълна на COVID-19?

0
264
Болница
Снимка: Pixabay

Новата вълна на коронавирус в Европа вече е факт. Тя не подмина и България. Вчера за първи път в страната бяха регистрирани близо 1000 новозаразени за 24 часа. Днес положителните проби са 603.

При тези данни изниква важният въпрос ще се справят ли болниците с наплива на пациенти с COVID-19?

Пулмологът д-р Дина Досева от „Бургасмед“ каза пред „NOVA“, че засега успяват, но се забелязва преумора у част от персонала. Медицинските сестри били затруднени да изпълняват задълженията си. И това важи и за Инфекциозното отделение в УМБАЛ-Бургас.

От своя страна медицинската сестра Христина Янова каза, че умората е чисто физическа. Работи се по 12 часа, но тя е на мнение, че може и занапред да продължи да го прави. При нея лично умора няма, но има огромно напрежение, защото инфекцията е нова и всеки един пациент е различен.

Началникът на Вътрешното отделение д-р Силвия Атанасова пък обясни, че най-неприятен в работата им бил хаосът в извънболничната помощ. Пациентите не се насочвали както трябва и това създавало напрежение.

Д-р Атанасова каза още, че медицинският персонал се стреми да не показва своите притеснения. Но и те са хора и също изпитват страх за своите близки. Затова спазват стриктно всички противодепидемични мерки.

Д-р Досева пък подчерта, че ще бъде добре да се увеличи персоналът в отделенията, които се занимават с пациентите с коронавирус. Но на всички е ясно, че има недостиг на медицински кадри. И това става особено видно по време на пандемия като настоящата.

Много тревожна е ситуацията с COVID-19 в Монтана. В момента в Инфекциозното отделение в Окръжната болница са настанени 30 души. През последните дни дори се е наложило да бъдат върнати пациенти. Общият капацитет на отделението е 36 легла. Има само две лекарки и осем сестри, които вече също били изтощени, обясни завеждащият д-р Илияна Събчева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments