Ще плажуваме ли по нови правила?

0
72
Бургас, плаж
Снимка: Архив

Наближава летният сезон, а с него и един важен казус – как ще ходим на плаж в условията на COVID пандемията и тази година. Указания на туристическото министерство са отворили много въпроси от страна на наематели и концесионери, предава „БНР“.

Вече започна подготовката за летния сезон. Наемателите и концесионерите на плажовете не бързат да правят прогнози, но споделят, че и през 2020 г. са започнали плахо, но през юли и август са имали работа, най-вече в курортните градове и села на юг от Бургас. Част от тях се надяват и този сезон да има успех на фона на стартиралата ваксинация у нас и в Европа.

От ресорното ведомство са разпространили разписани указания за работа. Според някои концесионери обаче сред тях има и неизпълними условия, като например цените на шезлонгите и чадърите. От туристическото министерство очакват да има намаление, но от бранша искат това да е свързано с таксите за наем или концесия. Например – ако цената на едното бъде понижена, то да се намали и другото. Именно такава беше процедурата и през 2020 г.

В указанията било написано още, че един чадър трябва да покрива зона от 20 кв. м., но е добавено и изречението – „отделните чадъри да са на не по-малко от 8 метра един от друг“. Това създава неясни моменти, твърди концесионерът на ивицата в „Крайморие“ Николай Димитров и обяснява:

„В свободната зона, това изискване също е залегнало. На всеки 20 кв. м. се допуска разполагането на две лица или до броят на членовете на едно семейство. Какво ще искат от нас, защото ние не сме контролиращ или правоприлагащ орган? Аз не мога, както и никой, да вменим на хората някакъв ангажимент. Ползването на плажовете, за всеки един гражданин, е свободно и безплатно.“

Димитров обяснява, че ще сложи табели с указания, но с това свършвали правомощията му. Той и останалите в бранша се надяват тези текстове да бъдат прецизирани.

Вчера наемателите и концесионерите са били информирани, че недоразумението с отстоянията се дължи на техническа грешка, която е поправена. В последния текст пишело, че ще може да се поставя един чадър на всеки 20 кв. м., през минимум 4 метра.

На въпрос кой ще контролира спазват ли се указанията за отстоянията в свободната зона и дали под един чадър реално са от едно семейство, от ресорното министерство са отговорили, че отговорност се носи и от стопаните на ивиците, и от самите посетители. Разчитало се на самосъзнанието.

От ведомството твърдят, че цените на плажните принадлежности ще бъдат свързани с понижението на концесионните такси за сезон 2021 г., ако бъдат приети изготвените от тях изменения в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, който, сега, е качен за обществено обсъждане. В тази насока е изготвена и методика. Подобна мярка ще бъде приложена за всички ивици, а за сезон 2021 г. щели да важат правилата за 2020 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments