Ще има ли строеж в двора на бургаското училище „Любен Каравелов“?

0
508
Строеж в училище
Снимка: Искра.бг

Строежът на гърба на реновирания корпус на ОУ „Любен Каравелов“ в бургаския комплекс „Възраждане“ е прекратен. Това заяви председателят на училищното настоятелство Ивайло Беловски пред журналисти. Той припомни, че на 28-ми май е внесена докладна записка от кмета Димитър Николов, която иска от общинските съветници имотът да бъде отчужден.

Собствениците на терена, върху който се строи, са съгласни да бъдат обезщетени с друг, заяви единият от тях – Николай Мушков. Той посочи, че нямат претенции за новото място.

Все пак засегнатите страни са няколко, отбеляза собственикът и управител на строителната фирма Николай Богов. По думите му в момента те имат законово основание за строителство, но не предприемат нищо, защото търсят разбирателство и адекватно решение. Именно заради това призова и кмета Димитър Николов да се срещнат.

„Дали сме ориентировачен срок, че до 15-ти юни би трябвало да приключат укрепителните мероприятия. Дали ще има сроеж зависи от много неща. Строителното ни разрешение беше обжалвано от собствениците, но според мярката, която се получи, ние можем да строим дори от сега. Аз обаче искам да поканя кмета на диалог“, обясни Богов.

На друго мнение е зам.-кметът по строителство, инвестиции и регионално развитие Чанка Коралска. Тя подчерта, че на този терен строеж няма да има.

„Искам категорично да заявя, че общината има позиция и тя е изразена с действията, които са предприети и те са, че на този терен няма да се строи. И този терен ще бъде отчужден в полза на публичните интереси. Той ще бъде предоставен и приобщен към терена на училището. Това, което сме направили е да преустановим строителството с всички дадени ни от закона действия. Г-н Николов внесе докладната в Общинския съвет. Беше взето решение за отчуждаване на терена и ние продължаваме в тази посока. Имаме издадена заповед за спиране на строителството по чл. 224 от Закона за устройство на територията. Може тя още да не е получена, защото има административен ред за тази заповед“, коментира Коралска.

И все пак решението на Общинския съвет за отчуждаването на имота може да бъде спряно от Областния управител, а ако той не го направи – може да се обжалва в съда.

Чуйте още от разговора между засегнатите страни във видеото на Искра.бг:

Припомняме, че на 14 май родители и учители излязоха на протест. Тогава те изразиха опасенията си, че новата сграда ще се намира на по-малко от метър от единия корпус на училището и няма да има достатъчно отстояние от него.

Строителството започна на 7 май, а пред южната фасада на школото вече има излята бетонна фасада. Теренът върху, който се строи, е частен, върнат след реституция.

Справка в сайта на строителната фирма показваше, че там трябваше да изникне многоетажна фамилна сграда:

„Предстои изграждане на многоетажна фамилна сграда на улиците „Ивайло“ и „Л.Каравелов“ до оградата на у-ще „Л.Каравелов“ гр. Бургас. Районът е тих и спокоен, с удобно местоположение до училище, детска градина, на няколко минути от суперцентъра на град Бургас. Предвиждаме в сградата да бъдат изградени 2-стайни и 3-стайни апартаменти, както и обособени самостоятелни гаражи. Сградата ще бъде оборудвана с асансьор.“

Като начална дата за строителство беше посочено – януари 2019 г. Отново данни от сайта показват, че беше планирано да има 10 апартамента и 5 гаража, като от тях свободни бяха останали само две жилища и 1 гараж.

След протестите зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева съобщи, че ще настоява районният архитект на териториална дирекция „Приморие“ Венета Иванова да бъде наказана, заради допуснатото строителство на гърба на реновирания корпус на училището. Именно тя е служителят одобрил строителството с минимално отстояние от училищната сграда, а в администрацията са разбрали за проекта едва на 13 май. Тогава кметът е разпоредил незабавна проверка и е спрял строителството. По този начин излиза, че Общината трябва да отмени разрешително за строеж, което тя самата е издала.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments