Ще има ли реално обществено обсъждане на проектобюджета на Бургас тази година?

0
117
Община Бургас
Община Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов представи на онлайн пресконференция проектобюджета на града за 2021 година. Финансовата рамка е 323 милиона лева, от които 47 са по европейски програми. Акцентът бил върху проблемите на хората, които са предизвикани от отражението на COVID-19 върху живота им. Щял да бъде осигурен и буфер, ако се наложело отново да се реагира с подкрепа за лечебните заведения заради кризата. 2021 година щяла да бъде година на свиване на разходите и стъпки за възстановяване на икономиката. Бюджетът бил консервативен и балансиран.

Основната му цел била да се гарантират: здравеопазването, образованието, социалните услуги, инфраструктурата и други.

Всичко това звучи много добре, но тези думи идват година, след като Община Бургас проведе обществено обсъждане за бюджета за 2020 година, като даде на гражданите само 40 страници от проекта. Впоследствие се оказа, че той е над 180 страници. Така жителите на Бургас, които участваха в общественото обсъждане, не можеха да задават адекватни въпроси, защото както се казва „дяволът е в детайлите“. По време на самото обществено обсъждане също не бяха разкрити кой знае какви подробности за начина на разходването на средствата в бюджета.

Не по-малко скандален беше фактът, че проектът за бюджет, който се оказа над 180 страници, беше раздаден на общинските съветници в последния момент. Той им е бил предоставен в петък, а заседанията на постоянните комисии в Общинския съвет бяха проведени в понеделник и вторник следващата седмица, тоест само 2-3 дни след това. Общински съветници тогава разкритикуваха остро действията на местната управа, защото трябваше да гласуват за най-важния проект за годината за всяка една община, без да са се запознали с него. Стигна се дотам, че някои от постоянните комисии отхвърлиха проектобюджета като тази по икономика и инвестиционни политики.

Впоследствие, явно за да избегне подобни скандали за в бъдеще, беше входирана и приета поправка, която предвижда общинските съветници да получават проектобюджета две седмици преди влизането му за гласуване на сесия на Общинския съвет. Тогава изглеждаше, че местната управа си е взела поука и иска случилото се през 2020 година да не се повтаря. Дали е така наистина?

Какво говорят фактите? Все още не е ясна датата за обществено обсъждане на проектобюджета. А такова трябва да се проведе задължително, защото е предвидено в нормативната уредба. Освен това то трябва да се насрочи не по-късно от една седмица преди неговото провеждане. Предстои да видим и дали отново на гражданите ще бъде дадена само част от проекта, а останалите важни текстове ще бъдат укрити. Защото не е достатъчно да се знае колко средства ще бъдат отделени за здравеопазване, например. Трябва да се види коя болница колко и за какво точно ще получи. За сравнение в други общини обществените обсъждания вече са насрочени и обявени като Пловдив, например, където ще се състои на 8 февруари. 

Проектобюджетът ще бъде гласуван първо в постоянните комисии, а впоследствие и на сесията на Общинския съвет, която ще се проведе в края на месец февруари.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments