Ще диша ли Видин по-чист въздух след проект за близо 16 млн. лева?

1
103
Град Видин и река Дунав
Град Видин и река Дунав. Снимка: Искра.бг

Проект за по-чист въздух за 15 788 669,46 лева приключи във Видин, а резултатите от него бяха обобщени на заключителна пресконференция. 

Над 3800 домакинства на територията на града и съставните селища на общината се възползваха от проекта, като замениха отоплителните си устройства с по-екологосъобразни. 

Резултатите от извършените дейности представи началникът на отдел „Устройство на територията“ и ръководител на проекта инж. Румен Лилов. Той отбеляза, че проектът се реализира на два етапа.

През първия са извършени всички действия за подготовката на инвестициите. През втория етап Общината започва реализацията на инвестиционните дейности за демонтаж на старите печки и за доставка и монтаж на новите отоплителни уреди и системи. Обявени са четири покани за набиране на заявления от домакинства, желаещи да подменят старите си уреди на дърва/ въглища с нови алтернативни уреди, използващи за отопление пелети и климатици, като са подадени над 6380 заявления.

Одобрените домакинства са получили монтаж на ново отоплително устройство, демонтаж и рециклиране на старите печки, инструктаж за поддръжка на новите  уреди, гаранция за обслужване и годишен технически преглед след след първия отоплителен сезон.

Инж. Лилов посочи, че важно условие е било кандидатите да предадат безвъзмездно старите печки на дърва и въглища. Демонтираните уреди на твърдо гориво и предадени на лица, регистрирани за третиране на отпадъци от черни и цветни метали, са 4940 броя.

Проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин“ е съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Общата стойност на проекта е 15 788 669, 46 лева, от които: европейско съфинансиране – 13 420 369,04 лева и национално съфинансиране – 2 368 300,42 лева.“

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
три имена
три имена
4 месеци по-рано

Добре ще бъде да не мирише на кюмюр в целия град, но трябва да се помисли и за автомобилния трафик.